Video placeholde

Miloš Zeman pro Reflex o své porážce: Putin napadením Ukrajiny udělal chybu, která je horší než zločin

Bývalý prezident Miloš Zeman poskytl Reflexu po dlouhé době rozhovor, který vyjde ve čtvrtek. Kromě své kritiky Fialovy vlády, či velmi kritického názoru na zelenou ideologii, která se šíří Evropou, hovořil také o Číně a svém politickém odkazu. Za jednu z karierních porážek a chyb považuje svůj špatný odhad, pokud jde o ruského masového vraha Vladimira Putina. Ten podle Zemana dnes škodí Ukrajině i Rusku a „udělal chybu, která je horší než zločin“.

Miloš Zeman v rozhovoru pro Reflex na dotaz, co se mu v politice nepovedlo, říkal, že píše svoji poslední knihu a v souvislosti s Putinem odpověděl takto: „Píšu svoji patrně poslední knihu, tam bude kapitola Vítězství a porážky, protože z porážky se člověk poučí víc než z vítězství. Tam nezastírám, že některé porážky byly. Kdybych ale hodnotil celou svoji životní dráhu, ne jenom prezidentskou část, tak rok 2003 a prezidentská volba byla nesporně porážka a zrada 27 sociálnědemokratických poslanců. Ale abych mluvil i o něčem aktuálním – velmi špatně jsem odhadl Vladimira Putina. Považoval jsem s touto výjimkou zejména světové politiky za bytosti víceméně racionální a u Vladimira Putina, s kterým jsem se několikrát setkal, jsem si říkal: ano je trochu cynický, je trochu chladný, ale má zájem na tom, aby Rusko prosperovalo. Vladimir Putin díky tomu, že napadl Ukrajinu, výrazně Rusko poškodil. Nejde jenom o to, že poškodil Ukrajinu, on poškodil i Rusko. Můj odhad, že bude racionální, byl mylný. To je jedna z mých největších chyb. A na závěr tohoto bych vám citoval krásný výrok Talleyranda, který nechal na přání Napoleona zavraždit vévodu d´Enghien. Ten říkal: „Sire, je to horší než zločin. Je to chyba.“ I bohužel Putin udělal chybu, která byla horší než zločin."

Mnozí politici, média i část veřejnosti ale v minulosti vždy považovali Zemana za spojence Ruska a právě Putina. Český exprezident to několikrát odmítl. Například v roce 2019 v rozhovoru pro ruskou agenturu Novosti prohlásil, že „politici, kteří jej považují za agenta ruského prezidenta Vladimira Putina, jsou naprostí idioti“. K tomu ještě tehdy dodal: „Víte o tom, že jsem nejen ruský agent? Já jsem taky čínský agent. Agent Izraele. Ale v podstatě jsem jen agent České republiky. A to ti politici dobře vědí, ale v rámci politického boje to tvrdí. Pokud bych byl proamerický, jiná část politického spektra by tvrdila, že jsem agentem Spojených států. Vždy vás budou obviňovat, že jste něčí agent."

Miloš Zeman v minulých letech prosazoval účast ruských firem v tendru na výstavbu nových reaktorů v jaderné elektrárně Dukovany a konflikt na východě Ukrajiny, který Kyjev vnímá jako agresi Ruska, označoval za „občanskou válku“.

Ve vztahu k ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému ovšem Zeman po loňské agresi Ruska proti Ukrajině změnil názor (jak vždy říkal, jen blbec nemění názory) a začal ho oceňovat. Slovy „odvaha a statečnost“ loni na podzim popsal Zelenského a udělil mu nejvyšší české státní vyznamenání Řád Bílého lva.

Velký rozhovor s Milošem Zemanem najdete již zítra v Reflexu >>>

Reflex 44/2023