Obezitolog Petr Sucharda

Obezitolog Petr Sucharda Zdroj: Nguyen Phuong Thao

„Ukládání tuku v těle je jedinou přirozenou formou skladování energie a my lidé máme na svém hard disku mezi základními pravidly ‚hlavně neumřít hlady a dělat si zásoby na horší dobu.‘”
„Obezitolog by neměl být obézní, jak by mohl radit jiným? A je pravda, že žádného vysloveně obézního kolegu neznám.“
Originál sošky venuše je k vidění až do února 2023 v brněnském Pavilonu Anthropos, který je součástí Moravského zemského muzea.
Léky na hubnutí Wegovy a Ozempic
4
Fotogalerie

Obezitolog Petr Sucharda: Člověk je jediné volně žijící obézní zvíře

Zvíře, které nerado žere, na planetě není, říká v rozhovoru o celosvětové epidemii obezity renomovaný lékař PETR SUCHARDA (67). Zlom ve Spojených státech a v Evropě nastal v padesátých letech minulého století. „Co se u nás kdysi jedlo o posvícení, to se za socialismu stalo téměř normou každé neděle.“ A budeme mít jednou superpilulku na hubnutí, jakousi „stravovací antikoncepci“, anebo se tlustý člověk stane další vývojovou fází Homo sapiens?

Mám podle tabulek mírnou nadváhu. Vy zjevně nikoli. Profesní podmínka obezitologa?

Obezitolog by neměl být obézní, jak by mohl radit jiným? A je pravda, že žádného vysloveně obézního kolegu neznám. Na druhou stranu tahle otázka umožňuje odpověď na tu nejdůležitější věc.

Na jakou?

Přece jak to s tou lidskou obezitou je. Na jedné straně je tu jistá genetická podmíněnost, jak snadno si budete ukládat přebytečnou energii. Tu nemáme všichni stejnou. Na druhé straně celý problém obezity spočívá v tom, že je to dobrá reakce organismu v nesprávné době. Žádný živočišný druh nežil dlouhodobě v nadbytku. Obezita ve volné přírodě neexistuje. ­Extra zdroje energie jsou buď pomíjivé, anebo se díky nim živočišný druh natolik rozmnoží, že zdrojů bude zase méně. Chci tím říct, že ukládání tuku v těle je jedinou přirozenou formou skladování energie a my lidé máme na svém hard disku mezi základními pravidly „hlavně neumřít hlady a dělat si zásoby na horší dobu“.

Horší doba přinejmenším v západní civilizaci zřetelně po­minula…

Ano. V celé historii lidstva byli obézní ti, kdo nemuseli fyzicky „dobývat chléb v potu tváře“. Teprve ve chvíli, kdy se množství energie potřebné k získání stravy stalo až zanedbatelným, vybuchla epidemie, nebo spíš pandemie obezity.

Že svět stále tloustne, je zřejmé. Do roku 2035 má s nadváhou nebo obezitou žít už 51 procent světové populace, dětská obezita se zdvojnásobí. Ale jsou slova jako epidemie či pandemie přiměřená, anebo je záhodno nazývat problém přehnaně razantně, aby o něm bylo slyšet?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!