Video placeholde

Petr Sokol: Slovenské volby nejspíš skončí jako horor. Fico je Mečiarův dědic

V sobotu se na Slovensku konají parlamentní volby. Do poslední chvíle je, jak už to u voleb bývá, velmi nejasný výsledek. Co ale jasné je, že bude jen stěží pozitivní. Politická scéna na Slovensku je velmi roztříštěná a kromě hádavých politiků se o slovo hlásí i řada extremistů. O tom, jaké jsou scénáře voleb a následného vývoje, jsme si povídali s politologem Petrem Sokolem.

O první místo ve volbách budou s největší pravděpodobností soupeřit dva zcela odlišné subjekty. Na jedné straně bývalý premiér Rober Fico a jeho Smer-SD. Na straně druhé Progresívne Slovensko Michala Šimečky. Obě strany jsou rozdílné jak programem a politikou, kterou razí, tak i koaličním potenciálem.

Robert Fico může na základě různých volebních výsledků skládat vládní koalici s pravicově extremistickými stranami. V takové situaci je v ohrožení dosavadní zahraničněpolitické směřování Slovenska, a to především ve vztahu k Ukrajině.

Pokud bude vládu skládat Progresívne Slovensko, pak bude záležet, kolik malých středopravých subjektů se nakonec do poslanecké sněmovny dostane. A vzhledem k tomu, že taková koalice by byla do jisté míry odrazem dosavadních vládních uskupení, která kvůli hádavosti a neschopnosti svých lídrů vládnout prohospodařila ústavní většinu až k nynějším předčasným volbám, tak ani tato varianta nemůže slovenskému voliči skýtat naději na klidná léta.

Jaké jsou volební scénáře na Slovensku? A kdo tam hraje o moc? Dozvíte se ve videu.