Demograf Tomáš Kučera

Demograf Tomáš Kučera Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Zatím i imigranti z chudších zemí míří právě do Prahy, do velkých měst. Ale když přijdou zemědělci, třeba z oblastí zasažených klimatickou změnou a suchem, budou mít patrně tendenci pracovat v zemědělství a osídlí volné periférie.
Kdybychom dnes kopali na polích motykou, na planetě by se osm miliard lidí neuživilo a ani nenarodilo. Stačí ale technologický pokrok, intenzifikace zemědělství a může tu žít klidně i patnáct miliard.
2
Fotogalerie

Demograf Tomáš Kučera o obrovských změnách, které nás čekají: Stěhování národů se nevyhneme

Je nás na Zemi opravdu osm miliard, jak jsme četli loni v médiích? A kolik planeta „unese“ lidí? Uznávaný demograf TOMÁŠ KUČERA (65) tvrdí, že i trojnásobek. Tady, doma, se v debatách o populaci zaměřujeme hlavně na stárnutí společnosti a politici na podporu mladých rodin. K tomu poznamenává: „Sociální úplatky nefungují, kdybych já byl politikem, podpořím startovací byty.“ A jak se podle něj může historicky proměnit vztah muže a ženy a sexuální chování? Produkce dětí jako ve filmu Sexmise je téměř jistá. Kučera působí na katedře demografie a geodemografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a má rozsáhlou mezinárodní praxi. V uplynulých dvou dekádách se jako expert spolupodílel na tvorbě podkladů pro důchodovou reformu.

Jaký je člověk tvor očima demografa, který studuje lidské populace?

Je to velmi adaptabilní živočišný druh s omezeným pudem sebezáchovy, jenž se naučil efektivně regulovat svoji reprodukci. Žádný jiný druh na planetě nenarušil řád přírody tak jako člověk. Myslí si přitom, že má navrch, ale bude se divit… možná dost brzy, pokud se náhodou už divit nezačal.

Co tím myslíte konkrétně?

Myslím si, že některé věci ne úplně domýšlí. Třeba klimatická změna je důsledek nedomyšleného řetězení jeho činů. Podobně to má i se svou reprodukcí. Umí ji díky antikoncepci téměř stoprocentně regulovat, ale pořádně ani neví, zda by děti měl, nebo neměl mít, a když měl, tak jedno, dvě, nebo tři? A zmínil bych ještě jednu věc – mění se pojetí jeho sexuality. Za přirozenou se začíná přijímat nejednoznačnost

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!