Amber Gallowayová

Amber Gallowayová Zdroj: Martin Straka

„Colours přede mnou nikdy neměly na pódiu tlumočníka do znakového jazyka, to ostatně žádný festival v České republice.“
Amber Galloway a A$AP Rocky se potkali loni 8. prosince v Los Angeles v rámci Amazon Music Live Concert Series
Podle údajů Světové zdravotnické organizace celosvětově trpí hluchotou nebo nedoslýchavostí aspoň na jedno ucho přes miliardu a půl lidí, víc než 70 miliónů je zcela hluchých.
Amber Galloway a její kolega Shawn Self, učitel amerického znakového jazyka na kalifornské Palomar College ve městě San Marcos, na Colours of Ostrava
4
Fotogalerie

Pořád dostávám otázky, jak neslyšící řídí a jestli mají sex, říká nejznámější tlumočnice do znakového jazyka

Ke studiu znakového jazyka ji přivedla autonehoda – jako šestnáctiletá ležela v nemocničním pokoji s inspirativní neslyšící slečnou. To ještě nevěděla, že do deseti let sama vinou meningitidy ztratí sluch, že jednou adoptuje neslyšícího chlapce, že povede tlumočnickou agenturu nebo že během jediného roku poletí sedmapadesátkrát do zahraničí letadlem, aby uměleckou formou tlumočila hudební koncerty do znakového jazyka. Jak její práce přesně vypadá? Pokud jste americkou rodačku AMBER GALLOWAYOVOU (46) neviděli vlnit se a znakovat naživo během posledních čtyř ročníků Colours of Ostrava, podívejte se třeba na její kanál na YouTube. U rozhovoru s Reflexem byl také její tlumočnický kolega Shawn Self.

Byla divoké dítě, a aby se přestala kamarádit se členy dětských gangů a „nevlítla do nějakýho průšvihu“, musela ji maminka přestěhovat do jiného města. Pak Amber Gallowayová řízením osudu skončila po bouračce v nemocnici s rozdrcenou pánví a taky se spolubydlící, která byla na vozíčku – a k tomu neslyšela. Amber se s ní jako jediná dokázala bavit; ovládala znakový jazyk, protože jak synek přítelkyně jejího táty, tak dvě děti její chůvy byli neslyšící. Na univerzitě se pak spřátelila se skupinkou neslyšících a pořádala pro ně večírky, během nichž jim do ASL, tedy amerického znakového jazyka, tlumočila svůj hudební výběr. Je milovnicí rapu a hip hopu – prý pozůstatek z drsného dětství na ulici.

Napadlo ji, že by se tímhle tehdy ještě neexistujícím zaměstnáním – tedy schopností převádět pro neslyšící slova zpěvu, ale pokud možno jim i zprostředkovat hudbu třeba gesty odkazujícími na typ nástroje, mimikou intenzitu zvuku atd. – mohla živit, když ji na jednom vystoupení jako divačku šokovalo, že hudební vložka byla tlumočníkem paušálně interpretována pomocí jednoho jediného znaku, totiž znaku pro hudbu. Svůj první koncert Amber tlumočila roku 2001.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!