Produktový ředitel americké společnosti Pure Storage Ajay Singh

Produktový ředitel americké společnosti Pure Storage Ajay Singh Zdroj: Archív Pure Storage

Náklady, bezpečnostní hrozby a spotřeba energie nám nedávají spát

S rostoucími objemy dat je stále důležitější způsob jejich ukládání a ochrany. O tom, jak zajistit bezpečná, cenově dostupná a energeticky účinná úložiště jsme si povídali s Ajay Singhem, produktovým ředitelem americké společnosti Pure Storage, jejíž samotný název prozrazuje její zaměření na úložná zařízení. V Praze tato firma provozuje výzkumné a vývojové centrum, zdejší inženýři se tak mají možnost podílet na inovacích, které hýbou celým oborem.

Firemní data jsou novodobé zlato. Začněme tedy jejich bezpečností, kterou v současné době významně narušuje hrozba ransomwaru. Mají vaši místní zákazníci obecně dostatečné povědomí o hrozbách ransomwaru a jejich podobách? Přikládají této věci prioritu?

Ano, jde o téma, které je aktuálně ve firmách v popředí zájmu, útoky ransomwaru bohužel představují stále vážnější hrozbu. Většina společností dokonce tento problém řeší na nejvyšší úrovni, například v rámci představenstva. Není totiž otázkou zda, ale spíše kdy budete ransomwarem napadeni. Útoky navíc probíhají koordinovaným způsobem, protože podvodníci už dávno vědí, jak na této činnosti vydělat peníze.

Vaše společnost minulý měsíc oznámila první nabídku garantované úrovně služeb (SLA) pro obnovu po útoku ransomwaru. O co konkrétně jde?  

Po útoku ransomwaru jsou úložná pole často zablokována kvůli odhalování pachatelů a forenznímu vyšetřování ze strany kybernetického pojištění nebo orgánů činných v trestním řízení. Organizace se tedy nemohou napadených dat dotknout, nemohou obnovit data na infikovaných polích. A my se zavazujeme, že zákazníci získají novou sadu ekvivalentních systémů a zároveň jim zajistíme plán obnovy. Naše systémy nyní nabízejí tzv. snapshoty, snímky v nouzovém režimu, přičemž tato funkce se zapíná automaticky. Informace o stavu snímků ukládáme do odděleného systému, kdy jediným způsobem, jak se k nim dostat, je telefonický kontakt s naší službou podpory. Snímky uchováváme 30 dní, takže zákazníci mají jistotu, že pokud je nějaký soubor nebo objekt infikován, bude ve snímcích zachycena jeho původní verze. My pak zjišťujeme, který konkrétní snímek je nejčistší a lze se na něj napojit. Současně zaručujeme, že v případě využití našeho řešení proběhne obnova rychle. U jiných produktů to trvá pět až sedm dní, což může pro firmu znamenat i týdenní přerušení provozu; naproti tomu s naším řešením obnovy je to otázka několika hodin.

Vaše nabídka úložišť je založena výhradně na technologii flash. Proč?

Je to tak, opravdu dodáváme a ve službách využíváme pouze systémy flash. Naše společnost vlastně vznikla s cílem vnést do odvětví úložišť disrupci. Naši inženýři jsou proto od počátku velmi úzce spjati s technologií paměťových čipů NAND, což je čip na bázi flash. Vždy se zabývali tím, jak tuto technologii optimalizovat a jak s ní pracovat.  Naši zakladatelé chtěli, aby se technologie flash stala hlavním proudem pro všechny případy použití, včetně kapacitně orientovaných pracovních zátěží. Dokázali jsme, že tato vize byla správná, a trh se vydal naší cestou. A není divu, úložná pole typu all-flash nabízejí efektivnější redukci dat, mnohem větší hustotu bez obětování výkonu, nižší náklady na napájení, chlazení a prostor a mnohem delší životnost.

Zbytek odvětví flashových úložišť naproti tomu vznikl v oblasti klasických pevných disků. Jejich dodavatelé prozkoumali možnosti flash a usoudili, že mohou tuto technologii zpřístupnit pomocí speciálního kódu. Rozhodli se tedy, že na flash umístí překladovou vrstvu (software) a vytvoří tak disk, s nímž lze jednoduše pracovat, a tak vznikly tzv. SSD disky. Umístění této dodatečné překladové vrstvy, která v podstatě převádí flash disk na klasický pevný disk, však něco stojí. My jsme naproti tomu od počátku pracovali na bázi flash, a žádnou překladovou vrstvu jsme proto nepotřebovali. Máme software, který s flash pracuje přímo. A to přináší další nákladové výhody: menší spotřebu energie a materiálu. Systémy Pure Storage spotřebovávají i v porovnání se systémy konkurenčních dodavatelů založených čistě na technologii flash jen pětinu energie. Ve srovnání s ostatními výrobci hardwaru máme navíc jen poloviční účty za materiál.

Jsou právě nižší provozní náklady a jednoduchost tím, co vede k současnému rostoucímu zájmu o flashová úložiště i mimo segment výkonných řešení pro náročné zákazníky?

Ano. Flash byl tradičně vnímán jako produkt vyšší třídy, jako výkonný high-endový a rychlejší typ úložiště.

I proto k našim zákazníkům patřily zejména opravdu velké společnosti, které však vedle našich systémů používaly pro běžné činnosti i klasické pevné disky.

Nyní ale zpřístupňujeme vysoce výkonná flashová úložiště i širšímu trhu. Nejdřív, v roce 2019 jsme představili FlashArray//C, v oboru první kapacitně optimalizované pole typu all-flash, které přináší konzistentní výkon all-flash se spolehlivostí nejvyšší úrovně (tier 1) za cenu odpovídající klasickým pevným diskům. Díky systému FlashArray//C se zákazníci mohou na úložná řešení spolehnout i pro méně kritické pracovní úlohy, a to za cenu konkurenceschopnou s archaickými hybridními a diskovými řešeními. Zákazníci tak získají rychlejší přístup k datům s konzistentní latencí, což jim pomůže vylepšit obchodní rozhodování. V roce 2018 jsme také jako první přišli na trh s nabídkou úložiště jako služby, která firmám umožňuje platit pouze za skutečné využití úložiště. A nedávno jsme také oznámili naši rodinu E. Tato skupina produktů má nyní pro úložiště poprvé stejné pořizovací náklady jako klasické pevné disky, takže jim přímo konkuruje ve všech oblastech použití.

Charles Giancarlo, výkonný ředitel Pure, veřejně prohlásil, že tradiční disky podle jeho názoru do roku 2030 zmizí. Je to opravdu reálný scénář?

Pro vývoj trhu bývají nakonec rozhodujícím faktorem náklady. V současné době představuje klasický pevný disk technologii, která má za sebou již málem půl století inovací. Technologie tedy již prošla křivkou snižování nákladů do fáze, kde jsou další poklesy cen stále menší. Flash se naproti nachází ve svém druhém desetiletí inovací, a křivka poklesu cen je tedy mnohem strmější. Poradenská skupina Wikibon uvádí, že do roku 2026 nebo 2027 budou náklady na terabajt paměti flash konečně levnější než u klasických disků. To ovšem platí pro disky SSD. A nezapomeňte, že SSD má všechny ty nevýhody zmíněné výše, „historický dluh“ vzniklý existencí překladové vrstvy. Protože my jsme ale dodávali vždy přímo flash, myslíme si, že křivka pro naše produkty je tím posunuta o další tři roky. To znamená, že budeme dodávat flash na terabajt dat ve srovnání s klasickými disky levněji již v roce 2023 – tedy letos. Proto jsme s rodinou produktů E oznamovali, že jsme již levnější. Ve srovnání s konkurenčními dodavateli flash jsme totiž, co se týče poklesu nákladů, právě o tři roky napřed.

Zmínil jste, že flash přináší do úložišť nižší náklady na energie. To dnes řeší rostoucí počet firem, a to i v souvislosti s ESG. Slyší na to?

Ano a čím dál častěji, zatímco dříve se naši zákazníci zajímali hlavně o cenu a funkcionalitu, dnes je zajímá i energetická náročnost Je to jednak kvůli ESG, ale také kvůli provozním nákladům a v neposlední řadě i kvůli nedostatečným zdrojům energie v některých oblastech. Z tohoto důvodu musela některá datová centra dokonce zastavit rozšiřování svého provozu. Uvádí se, že datová centra odpovídají za 1 % veškeré spotřeby energie a  díky obřím nárůstům objemů dat jejich energetické nároky dále porostou. Na úložiště z toho obvykle připadá kolem 20 %. Produkty Pure oproti konkurenci spotřebovávají výrazně méně energie a zabírají méně místa, a to je významný argument. Například s naším úložištěm Pure FlashArray dokážeme vměstnat 4-5 petabajtů do zařízení o velikosti mikrovlnné trouby nebo toustovače; a to zařízení navíc spotřebuje přibližně stejné množství energie jako mikrovlnná trouba. Navíc se zaměřujeme také na to, abychom zákazníkům pomáhali rozšiřovat jejich systémy a investovat do produktu, který pro ně bude životaschopný i za 5 až 6 let. Před několika lety jsme nabídli službu Pure as a Service. Tento program umožňuje zákazníkům podepsat smlouvu o úrovni služeb a my ve společnosti Pure pak celé prostředí pro ukládání dat spravujeme za ně. Zákazníci tak platí pouze za skutečně využitou úložnou kapacitu. To je také součástí programu ESG společnosti Pure Storage: pomáháme firmám plánovat využití kapacity.