Video placeholde

Petr Sokol: Ceny v Chorvatsku jsou někde oproti loňsku dvojnásobné. Českých turistů si tam velmi váží

Chorvatsko již delší dobu pro české turisty platí za dovolenkovou destinaci číslo jedna. Jak moc se za posledních let změnilo a skutečně došlo k masivnímu zdražování, o kterém se všude tolik píše? Jak se do situace promítlo zavedení eura či vstup země do Schengenského prostoru? I na tyto otázky odpoví politolog Petr Sokol v podcastu Reflexu.

Petr Sokol do Chorvatska jezdí dlouhé roky a často i mimo hlavní turistickou sezónu. Ze své zkušenosti si všímá často i dvojnásobného zdražování oproti loňskému roku. Příčiny jsou různé. Mezi ty hlavní patří určitě inflace nebo zavedení eura od tohoto roku. Způsobila to ale i velká očekávání Chorvatů vůči letošní sezóně. Ta má totiž po letech covidu být dosud nejúspěšnější v historii. A dosavadní čísla tomu dost nasvědčují.

Ačkoliv je turismus pro Chorvatsko klíčový, ne vždy jsou mu místní bezvýhradně nakloněni. V některých velkých městech a zejména pak v historických centrech Dubrovníku a Splitu jsou tamní obyvatelé již unaveni přemírou turistů. Třeba i proto, že se ne vždy chovají v mezích slušnosti. Jaké jsou nové přestupky, za které hrozí nemalé pokuty? A jak Chorvaté vnímají české turisty? Dozvíte se ve videu.