Video placeholde
Ministr školství Mikuláš Bek s premiérem Fialou
Ministr školství Mikuláš Bek s premiérem Fialou
Ministr školství Mikuláš Bek
Mikuláš Bek
Mikuláš Bek
5
Fotogalerie

Ministr Bek: Jsem udivený, že stát potížím s kapacitami škol tak dlouho jen přihlížel, ale nezasáhl

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) tento týden poprvé promluvil o svých prioritách. Představil ambiciózní plány na prodloužení povinné školní docházky, posílení všeobecného vzdělání na středních školách i celkovou změnu v oborech a stupních vzdělávacího systému. Jak hodnotí letošní vypjatou situaci a přetlak žáků u přijímacích zkoušek? Podle Beka nemá smysl hledat viníka, ale cestu, jak napravit chyby. Vedle digitalizace přijímacího řízení je podle něj nutné už pro příští rok změnit strukturu nabízených studijních oborů.

„Chápu, že to, co se děje, je z pohledu rodičů a jejich dětí naprosto nesnesitelné. Primární zodpovědnost za kapacity škol je na zřizovatelích. Na druhou stranu jsem udivený, že stát tak dlouho jen přihlíží a že účinněji nezasáhl. Jsem přesvědčen, že potřebujeme státní fond vzdělávací infrastruktury, který by systematicky a promyšleněji do kapacit škol investoval. Ať už do jejich obnovy nebo rozšiřování podle vývoje populačních a migračních trendů,” popisuje ministr školství Mikuláš Bek.

Na pomoc krajům a systémové změny by si podle ministra Česko mohlo vzít půjčku, až 45 miliard z evropských peněz. Kde všude chce stát pomáhat a jak by v praxi mohl fungovat delší systém povinné školní docházky a nový typ středních škol podle amerického vzoru? Poslechněte si v rozhovoru.