Video placeholde

Jakub Švejkovský: Hokejový šampionát bude letos bez hvězd i bez Rusů. Český hokej selhal ve výchově mládeže

Včera začalo mistrovství světa v hokeji, které se koná ve finském Tampere a lotyšské Rize. Jaké jsou po loňském bronzovém úspěchu letošní šance českého národního týmu? A v jakém stavu se nachází český hokej? I toto probíráme s redaktorem Reflexu Jakubem Švejkovským.

Na letošním mistrovství toho bude chybět docela dost. Něco vadí, něco ne. Předně pořadatelství šampionátu bylo odebráno Rusku kvůli invazi na Ukrajinu, a turnaj se tak koná jinde, než měl původně být. Ze stejného důvodu se ho nezúčastní ani týmy z Ruska a Běloruska. Co pak bude možná bolestně chybět českému týmu, jsou posily z NHL, konkrétně Davidové Pastrňák a Krejčí, kteří velkou měrou přispěli k loňské medaili.

Český hokej už dlouho dobu čeká na nějaký zásadní úspěch a kdekdo by nad ním už možná zlomil hůl. Mužstvo vede Fin Kari Jalonen a rozhodně i jeho zásluhou se týmu podařilo vloni po desetileté pauze získat alespoň bronzovou medaili. Jenže hokej není jen o vítězstvích a medailích. K takovým úspěchům vede dlouhá a pracná cesta, lemována financemi a důslednou výchovou mladých sportovců již od prvních mládežnických ročníků. V zahraničí to dobře chápou a v mezinárodním srovnání nám i proto trochu ujíždí vlak. Začne se konečně situace i u nás obracet k lepšímu?