Video placeholde

Pavel Páral: S eurem bychom měli vyšší inflaci. Zavádět ho nyní nemá ekonomický smysl

Opět se začaly množit hlasy, že by bylo dobré, aby Česká republika přijala společnou evropskou měnu euro. A dokonce i nálada českých občanů se směrem k euru zlepšuje, pro jeho zavedení by nyní bylo 44 % populace. Polepšili bychom si s eurem? Dařilo by se naší ekonomice jinak? Dozvíte se ve videu.

Ve veřejném prostoru pravidelně zaznívá několik argumentů, proč by bylo dobré zavést euro. Říká se, že s eurem bychom měli nižší inflaci, levnější obsluhu státního dluhu a lepší podmínky pro export. Pravdivý je z těchto argumentů ale jen jeden. Zavedení eura by skutečně našim exportérům snížilo transakční náklady, což je v současnosti asi jediná pádná výhoda, kterou by euro mělo.

Vysoká inflace se nevyhýbá ani zemím eurozóny, jen na průměrných hodnotách není vidět. A náklady na obsluhu státního dluhu tvoří především výše úrokových sazeb, které jsou ovšem v moci ČNB. Jestli by v tomto směru pracovala Evropská centrální banka lépe, je otázka k další diskusi.

Zavedení eura není ani tak ekonomická, jako spíše politická otázka. Protože z ekonomického hlediska nepočítáme nijak zvláštní výhody či nevýhody. Bude tedy spíše záležet, nakolik budou naše příští politické garnitury proevropsky naladěné.

Kromě eura je na pořadu ekonomických aktualit také situace okolo krachu dvou amerických bank, totiž SVB a Signature. Je to předzvěst hlubší bankovní krize? A dotýká se krach těchto bank nějak České republiky? Dozvíte se ve videu.