Video placeholde

Generál Šedivý: Zatím vždycky zvítězil zdravý rozum. Jaderné útoky válku nevyhrají

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády České Republiky Jiří Šedivý v rozhovoru s Čestmírem Strakatým v Prostoru X mluví o Rusku a jeho armádě. Říká, že se Putinovi nedá věřit. Jak se bude dále válka vyvíjet? Jak je na tom ve skutečnosti ruská armáda? A jsou jaderné zbraně reálnou hrozbou, kterou by se Rusko nebálo použít?

„Víte, nepoužily se jaderné zbraně ani za studené války. I za studené války v těch krizích, které přicházely, vždycky se mluví o té karibské krizi, tak vždycky ten zdravý rozum zvítězil a přece jenom se řeklo, pozor, tady jsme na nějaké hraně. Snad doufejme, že i tolik rozumu Rusové mají.  Z hlediska toho celkového vojenského vítězství nebo prohry si myslím, že by jeden dva takové údery takový význam neměly. Ano, pravděpodobně by to znamenalo, že by se řeklo, musíme skončit, a třeba že by Ukrajina akceptovala něco, co dnes v žádném případě není prezident Zelenskyj  ochoten vůbec připustit,“ odpovídá Šedivý na otázku, zda by použití taktických nukleárních zbraní mělo smysl.

„Ale pro Rusy by to znamenalo, že by v očích celého světa byli něco, co je absolutně nepřípustného. Jestli ještě dneska mají nějaké spojence, potom by žádné spojence neměli,“ doplňuje svoji odpověď.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Jiřím Šedivým • Videohub