Video placeholde

Hvězdy Reflexu malíř Jan Gemrot a kardiochirurg Miroslav Koňařík toho mají překvapivě mnoho společného

Uznávaný kardiochirurg z IKEMu Miroslav Koňařík, který je zároveň vedoucím programu ex vivo prefuze srdce, díky kterému je možné převážet i na velké vzdálenosti bijící srdce od dárce a následně jej transplantovat. Malíř Jan Gemrot, jehož hvězda stoupá výš a výš a odborníci mu prorokují zářnou budoucnost. Odborník s nepopsatelnou odpovědností, který zachraňuje životy, a zdánlivě neorganizovaný bohém zodpovídající se jen svým obrazům. Mohou být dvě osoby na první pohled víc rozdílné? Při besedě ve vinotéce 2 deci na Vinohradech ale vyšlo překvapivě najevo, že mají společného mnoho. Otázky jim v rámci Hovorů X kladla reportérka Reflexu Adéla Knapová.

Kromě jejich práce, jež je výjimečná a jak se překvapivě ukázalo od obou vyžaduje nemalý dril, odhodlání, urputnost, soustředěnost, výdrž, koncentraci, dlouhé hodiny tělesného nepohodlí, schopnost jet na autopilota a zároveň přitom mít otevřenou mysl, se dotazy logicky týkaly i dopadů pandemie a války na Ukrajině.

V čem dalším se jejich profese podobají? Jak je možné, že díky doktoru Koňaříkovi srdce mrtvého člověka doslova nepřestane bít? Jak vzniká obraz?