Video placeholde

Hvězdy Reflexu herec Jan Cina a generální ředitel DPD Miloš Malaník: O životě a práci během covidu i mimo něj

Zdánlivě nesourodá dvojice hostů se sešla ve vinohradské vinotéce Dvě deci, aby před kamerou odpovídala na otázky moderátora Marka Stoniše i samotných návštěvníků v rámci znovuobnovených besed projektu Hvězdy Reflexu: Generální ředitel české pobočky zásilkové služby DPD Miloš Malaník a herec a zároveň vítěz poslední řady StarDance herec Jan Cina. Najít spojovací téma nebylo tak těžké: vítězství, úspěch a odpovědnost s ním spojená.

„Je pravda, že mnozí mí kolegové museli vzít během covidu práci mimo svou profesi, ale chci upozornit na to, že ten stav mnohde bohužel stále trvá,“ řekl Jan Cina. Sám s humorem vzpomínal na to, když v počátku covidu vyrazili s přítelem na výlet do kozí farmy, nakoupili tam a přitom je napadlo, že by tam mohli pracovat i jako brigádníci. „Jenže majitel farmy nám vysvětlil, že místo herců potřebuje spíše někoho, koho nebude muset učit dojit kozy nebo stavět dvoumetrové ploty, takže náš pokus rychle skončil.“

Miloš Malaník přidal, že první nápor na jeho firmu, spojený s pandemií covidu, vypukl před dvěma lety zjara, kdy během dvou týdnů narostl objem přepravovaných balíků zhruba o čtyřicet procent. „Což je něco, co se děje standardně až na Vánoce, na které se firma připravuje už od dubna. Přišel covid a my jsme se museli adaptovat během pěti týdnů,“ říká.

„Zvládli jsme to hlavně díky lidem a jejich schopnosti velké flexibility, samotné systémy se tak rychle změnit nedají.“

Poslechněte si besedu Hovory X jako podcast:

Jan Cina je jedním z nejvýraznějších herců své generace a jeho pozice díky vítězství ve StarDance ještě posílila. Neměl někdy potřebu začít se vyjadřovat k veřejným problémům, politice? „Dává mi to smysl, ale zároveň vím, že nejsem žádný politolog. Na spoustu věcí mám svůj názor, ale je to jen můj osobní názor. Byl jsem mnohokrát vyzván, abych se k něčemu veřejně vyjadřoval, ale snažím se angažovat tam, kde se mě to osobně dotýká, oslovuje, a co můžu nějak ovlivnit. Pro mě jsou těmito tématy třeba problematika LGBT, připojil jsem se v poslední době k Dobré víle, tedy organizaci, která jezdí do dětských domovů. Také mě oslovuje u nás velmi zanedbaná paliativní, hospicová péče. Do čeho jít, se pořád učím, ale nemám pocit, že bych byl někdy nějak zneužit,“ říká. A také se netají tím, že si jako jeden z mála českých herců pořídil agenta, se kterým se o tom, co podpořit, také radí.

Miloš Malaník vysvětluje, jaká kritéria dobročinnosti má jeho firma: „Základním pohledem na pomoc je dlouhodobost, snažíme se o dlouhodobou podporu konkrétních projektů. Naší základní pomocí je bezplatná přeprava vybraným firmám nebo projektům, jako je třeba akce Ukliďme Česko. Pro Ligu proti rakovině rozvážíme zdarma kytičky, ale v rámci Světlušky naši zaměstnanci dokonce prodávají jejich zboží ve stáncích. 

Debata se nemohla vyhnout ani módnímu tématu bezuhlíkové společnosti, zvláště když se doručovací společnost DPD netají ambiciozními plány na přechod na ekologickou dopravu. Na dotaz moderátora, že jsou ovšem místa, kde si to dokáže jen těžko představit, odpovídá Miloš Malaník: „Děláme to tam, kde to má smysl, to znamená ve velkých a hustě zalidněných aglomeracích s vysokou mírou znečištění. Proto jsme v České republice vybrali Prahu a Ostravu, kde chceme využívat ekologickou dopravu ze sta procent. V ostatních městech se budeme soustředit jen na jejich centra.“ Miloš Malaník vysvětluje, že cíle Evropy vypadají hodně ambiciózně, ale naše západní civilizace tím, že si klade ty cíle tak vysoko, tak už v samotném tréninku na onen skok se jí podaří naučit nové užitečné věci. Podle něj je nutné klást si ambiciózní cíle a pokusit se k nim dostat, a ne jen diskutovat o tom, proč něco nejde.

V čem jsou čeští zákazníci využívající zásilkové služby jiní než zbytek Evropy? Co se v balících především převáží? Jaké to je, porazit v taneční soutěži kolegy, se kterými navážete blízký vztah? Jak funguje paměť těla? Na tyto a mnoho dalších otázek odpovídají v diskusi ve vinohradské vinotéce Dvě deci herec Jan Cina a generální ředitel DPD Miloš Malaník.

Už tento čtvrtek 24.2. se můžete na stejném místě zúčastnit diskuse s lékařem a sportovcem Lukášem Pollertem a ekonomem a bývalým guvernérem Miroslavem Singerem! Moderuje znovu šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš >>>