Video placeholde

Premiér Fiala: Nebudeme plošně rozdávat peníze, nechceme zvyšovat daně a nebudeme zadlužovat stát

Premiér Petr Fiala v rozhovoru pro Reflex odmítl jak návrhy opozice, tak kritiku, že vláda kvůli vysoké inflaci a pořád rostoucím cenám energií nechce občanům pomáhat plošně. „My pomáháme, ale těm, kteří to skutečně potřebují. A navíc na to potřebujete peníze. My ale nebudeme rozdávat peníze, které pak musí zaplatit občané. To dělala Babišova vláda, my to neuděláme,“ řekl Fiala v rozhovoru, který vyjde v tištěném Reflexu příští týden.

Plošná opatření pro všechny předseda vlády Petr Fiala odmítá, protože to jsou podle něj peníze, které se buď vyberou od občanů a firem, nebo si je musí stát půjčit. „Pak je bude muset někdo splácet. Splácet čím dál dráž,“ dodal Fiala. Podle něj by to vedlo k dalšímu zadlužování státu a roztáčení inflace, což jeho vládní pětikoalice nechce.

Kabinet například ve středu rozhodl o jednorázovém příspěvku ve výši pět tisíc korun na jedno dítě pro domácnosti, které mají příjem do miliónu korun ročně čistého. „To je pomoc potřebným i střední třídě,“ říká Fiala.

Velký rozhovor s premiérem Petrem Fialou si můžete přečíst příští týden v tištěném vydání Reflexu. Kromě jiného v něm hovoří i o válce na Ukrajině, o tom, jak vládní koalice vybere prezidentského kandidáta či kandidátku a také popisuje, zda chce někoho vyměnit ve vládě.