ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Polsku vznikl problém kvůli dodávkám ruského plynu
Dodávky ruského plynu do Evropy
Polsku vznikl problém kvůli dodávkám ruského plynu
Polsku vznikl problém kvůli dodávkám ruského plynu
Polsku vznikl problém kvůli dodávkám ruského plynu
8
Fotogalerie

Válka se neptá: Chudí budou ještě chudší. Hrozí exekuce. Vyšší sociální dávky budou nutné

Před rokem jsme si mysleli, že až přejde koronavirus, bude zase dobře. A ono ne. Možná, že bude dokonce ještě hůř. Jsme na počátku energetické války. Rusové už zastavili dodávky plynu Polsku a Bulharsku. Kdo bude další na řadě? Bojím se, že je jen otázkou času, než bude plyn zastaven i nám.

Trh mezitím na nic nečeká. Jakmile polská média přinesla neoficiální informace o ukončení dodávek plynu z Ruska, cena plynu v Evropě ihned vzrostla o 17 procent. Ceny přitom rostou dlouhodobě od doby, kdy se vloni ukázalo, že Evropa nemá dostatečné zásoby.

Tím, že ceny plynu rostou po celé Evropě, je vlastně jedno, jestli k nám plyn ještě proudí, protože už nyní je podstatně dražší. Problém má celá Evropa a fakticky celý svět, protože když zdraží plyn v Evropě, zdraží na všech trzích.

Už před tím přitom přišla zpráva, že Pražská plynárenská od června zdraží části zákazníků plyn v průměru o 39 procent. Ti, co nemají plyn dlouhodobě fixovaný, mají zásadní problém a bude hůř. Plyn zatím pořád teče a není omezen. Napětí mezi Západem a Ruskem ale graduje. Že bude situace v příštích měsících lepší, nepředpokládám. O kolik plyn tedy zdraží, pokud budou jeho dodávky omezené?

Je pravděpodobné, že mnoho lidí nemá průběžně navýšené zálohy, protože je má majitel bytu psané na sebe a až koncem roku přijde vyúčtování, mnoho nájemníků se nebude stačit divit, že najednou mají zaplatit desítky tisíc korun navíc, se kterými vůbec nepočítali.

Co budou tito lidé dělat, když najednou bude na stole faktura za desítky tisíc a oni mají průměrnou mzdu, a tedy mizerné úspory? Aby toho nebylo málo, předpokládám, že zdraží i elektřina, jen nárůst nebude tak drastický, protože si ji vyrábíme my sami.

Snahy o útěk od plynu k jinému zdroji energie budou komplikované. Alternativní zdroje se rychle vyprodávají. A pokud budou chtít všichni topit elektřinou, zaděláváme si akorát na blackout.

Skvělé by bylo, kdyby byla válka na Ukrajině krátká a vše se tak samo vyřešilo do podzimu, kdy přijde nová topná sezóna. Co když bude ale válka trvat léta jak v Afghánistánu? Pokud se válka povleče, doběhne drahý plyn i ty, kteří mají ceny fixované, a všichni budou v průšvihu. Co s tím? Jak vyřešit energetickou krizi?

Nůžky ve společnosti se ještě více rozevřou. Chudí budou ještě chudší. Sociální napětí vzroste. To se musí nějak řešit a nejlépe na celoevropské úrovni, protože toto bude problém všude. Jako pravicový ekonom udělám něco, co jsem ještě nikdy neudělal, volám po zvýšení sociálních dávek. Bojím se, že tady žádná tržní řešení nepomohou, protože válka není tržní. Tohle je problém srovnatelný s covidem, kdy stát donutil podnikatele zavřít své provozovny a oni náhle přišli o živobytí. Tady hrozí vlna exekucí, protože bez předlužení to řada domácností nezvládne. Jestliže se pomáhalo za covidu, musí se férově pomáhat i za energetické války.

Mezinárodní měnový fond již vyzval vlády k tomu, aby kvůli drahým potravinám a energiím pomáhaly nejvíce ohrožené části společnosti. Z pohledu ekonoma bylo zajímavé, že varoval, že mnoho vlád se snaží bránit zdražování a že to ve svém výsledku vede jen k nesouladu mezi nabídkou a poptávkou, a tedy dalšímu tlaku na zdražení. To je jednoduchá a přitom klíčová myšlenka, která vlastně říká, že pokud vlády např. osvobodí plyn od všech daní, tak jeho cena ještě více vyskočí, protože na jeho nedostatek nezareaguje trh sníženou spotřebou. Teď jde jen o to, aby nevzrostl více, než je daňové zvýhodnění.

Stávající vláda se dosud prezentuje tak, že nebude přijímat plošná opatření a bude pomáhat jen selektivně. S tímto přístupem jsem až dosud souhlasil. Nicméně bojím se, že teď budeme v jiné situaci, riziko chudoby náhle hrozí ohromnému množství lidí.

S rostoucí inflací se už začínají ozývat odbory, že je třeba zvýšit mzdy. Další zvýšení důchodů, životního minima a dalších rozpočtových položek je asi na spadnutí. To ovšem roztáčí inflační spirálu. Vláda proto naposledy např. životní minimum nezvýšila o celou inflaci, ale jen o část. Politici se tím dostávají mezi dvě mlýnská kola. Na jednu stranu vědí, že musí lidem pustit další peníze, na druhou stranu vědí, že nemohou být moc štědří.

A pak je tu ta nejdůležitější věc. Není z čeho přidávat. Vše musí jít na dluh. Bojím se, že jestli bude válka vleklá, bude rozpočet v rekordním deficitu a překoná i šílený schodek předešlé vlády. Okolnosti jsou prostě šílené a šílená doba chce šílená řešení.

Video placeholde
Chudoba nehrozí: Prouza radí Čechům, jak se připravit na těžší časy • Pavlína Horáková