Ruský plyn jedině za rubly: Putin podepsal dekret pro zahraniční kupce

Ruský plyn jedině za rubly: Putin podepsal dekret pro zahraniční kupce Zdroj: Reuters

Ruská plynová ruleta: Putin se snaží stabilizovat rubl, my se snažme najít jiné zdroje energií

Vladimir Putin pohrozil, že vypne „nikoli přátelským“ zemím plyn, pokud za něj nebudou platit v rublech. Podepsal dekret vyžadující převody na ruskou měnu po zavedení účtů v bance Gazprombank od 1. dubna. Co to pro nás znamená?

Chvíli to vypadalo, že je zavření ruských plynovodů na spadnutí, jelikož unijní země a G7 plány Kremlu odmítly. Také česká vláda oznámila, že platby za energie dodávané z Ruska budou nadále probíhat v eurech. „Jakékoli jednostranné změny budou považovány za porušení smluv,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Nakonec se nestalo nic.

Stabilizovat rubl

Někteří analytici soudí, že Putin chce hlavně stabilizovat padající rubl, uměle udržovaný centrální bankou mimo tržní realitu. Další platby za plyn proběhnou až v květnu a není jasné, jak se mezitím vyvine neustále se měnící situace. EU chce najít společné řešení, včetně stále trvajícího rizika, že by Putin náhle zavřel plynové kohouty. Šedesát procent plynu je nyní dováženo z jiných teritorií, ale ustupování by se Západu nevyplatilo.

Dopady na členské země by se lišily podle míry závislosti na ruských dodávkách. Vnitrozemské Česko by bylo zasaženo citelněji, jelikož zatím prakticky nemá diverzifikované zdroje. Vážně poškozeno by ale bylo i Rusko, jelikož by přišlo o největší odbytiště zemního plynu, jež nemá kde nahradit. Co by to znamenalo pro nás?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!