Video placeholde
Holubice Cup 2021 - Turnaj ve středověkém kontaktním boji
Holubice Cup 2021 - Turnaj ve středověkém kontaktním boji
Holubice Cup 2021 - Turnaj ve středověkém kontaktním boji
Holubice Cup 2021 - Turnaj ve středověkém kontaktním boji
Holubice Cup 2021 - Turnaj ve středověkém kontaktním boji
44
Fotogalerie

Obléct brnění a mlátit se vší silou sekerou do hlavy: Historický kontaktní boj je sport jen pro ty nejotrlejší

Nasadíte si ocelovou helmu s chráničem obličeje, abyste mohli bez újmy inkasovat rány mečem do hlavy, navlečete se do plátového brnění, aby vám dopady obouruční sekery nezlámaly kosti, a vyberete si zbraň, se kterou věříte, že napácháte nejvíce škody. Toto není popis přípravy do středověké bitvy, to se jen Daniel Dufek připravuje na utkání ve svém netradičním sportu.

Středověký kontaktní boj, známý také pod zkratkou HMB (Historical Medieval Battle), je plně kontaktní souboj propojující prvky bojových sportů, jako je kick box, MMA a další. Cílem je srazit nepřítele k zemi a tím ho vyřadit ze hry. Boj probíhá se zbraní dle výběru (v rámci předepsaných norem) a v replikách historických zbrojí, které dosahují váhy až okolo 40 kg. Soutěží se v různých disciplínách od utkání jednotlivců, takzvaných duelů, přes boje skupinové – buhurty, kde spolu zápolí týmy v uskupeních 3v3, 5v5 až 30v30 bojovníků.

Sport se začal vyvíjet v Rusku v devadesátých letech, ovšem první oficiální mistrovství světa s názvem Bitva národů (Battle of the Nations) se konalo v roce 2010. Daniel Dufek se tohoto turnaje účastní od roku 2013 a dnes je dokonce kapitánem české reprezentace.

Pravidla HMB se stále vyvíjejí a jejich účelem je především ochrana účastníků zápasu. Rozměry, váha i druh zbraní je předepsaný, aby mezi soupeři nevznikla nepřiměřená výhoda. Stejně tak zbroj má stanovenou minimální tloušťku plátů a materiál, aby zbraně brněním nepronikly. Předepsané jsou i části těla, které musí zbroj zakrývat, a naopak hráči mají v pravidlech vymezeno, na které části těla nesmí útočit, a zakázané techniky. Nesmí se například páčit proti kloubům a útočit do slabin. Mečem se nesmí bodat, tudíž tato zbraň ztrácí svou největší výhodu. Kromě praktických záležitostí specifikují pravidla i vizuální stránku zbrojí. Historická přesnost je totiž jednou z podmínek.

Video z turnaje ve středověkém kontaktním boji můžete zhlédnout zde:

Video placeholde

Sestřih z turnaje ve středověkém kontaktním boji • Petr Vagner

Po natočení rozhovoru s Danielem Dufkem, jsme byli pozváni na česko-polský turnaj v HMB. Klání se konalo v malé obci Holubice nedaleko od Prahy. Už při příjezdu bylo dle zaparkovaných aut jasné, že účast bude vysoká. Vstupem do areálu místa konání jako by člověk vstoupil do jiného světa. U dřevěných stolů a v okolní trávě se povalují skupinky rytířů v plátové zbroji. Někteří jsou plně vybaveni, jiní se do svého brnění teprve soukají, popřípadě pomáhají svým spolubojovníkům připnout na sebe části zbroje. Všude se povalují zbraně, štíty a přilby různých tvarů.

Kolbiště bylo ohraničeno dřevěnými trámy a brzy bylo jasné proč. Utkání totiž začínají poměrně rychlým startem, kde se protivníci proti sobě rozeběhnou a za rachotu brnění do sebe narážejí ve snaze shodit některého ze soupeřů. Pády a nárazy plnou vahou na „mantinely“ kolbiště jsou tedy k vidění velmi často, stejně jako dopady obouručních zbraní na záda nic netušících obrněnců, kteří zrovna zápolí s někým jiným a díky zhoršenému perifernímu vidění nemají o přicházející ráně často ani tušení.

Samotný boj se těžko popisuje. Turnaj jsme ale zachytili ve videu a fotografiích, které vydají za tisíc slov. Sestřih z jednotlivých zápasů můžete zhlédnout ve videu o dva odstavce výše, fotogalerii zase můžete prolistovat v úvodu článku.