Video placeholde

Velvyslanec Kmoníček: Tálibán se naučil západní rétoriku, migrační vlna logicky přijde, první zasáhne Turecko

Hynek Kmoníček, velvyslanec v USA, bývalý velvyslanec při OSN a také někdejší náměstek ministra zahraničí pro Asii, Ameriku a Afriku, je momentálně na skok v Praze. Při velkém rozhovoru pro tištěný Reflex se nám krátce na kameru vyjádřil i k aktuálním otázkám ohledně dění v Afghánistánu.

Tálibán je opět pánem Afghánistánu. Západ je v šoku a mnozí se ptají, zda ta dvacetiletá mise za více než dva biliony dolarů s tisícovkami mrtvých měla vůbec smysl. Kmoníček na toto odpovídá, že záleží, jak si definujeme vítězství a cíle:

„Kdybychom si vítězství definovali tak, že cílem naší operace bylo porazit Al-Káidu, tak toho bylo dosaženo. Pokud si zároveň řekneme, že naším nikdy nebyl Tálibán a změna jeho režimu, tak tam smysl vidím. „

Afghánská vládní armáda, kterou Západ vycvičil a vyzbrojil, se během pár týdnů rozplynula jako sníh, prezident uprchl ze země. Vsadil Západ na špatné afghánské koně?

„S trochou ironie se dá říct, že pokud mluvíme o lidech, tak se v Afghánistánu dobrý kůň, ze západního pohledu, ještě nenarodil. Armáda prostě odešla, protože ji opustil vrchní velitel, prezident Ašraf Ghaní. Zůstala ta část armády, která pravděpodobně věřila kmenu Paštunů, čili bývalému  prezidentovi Hamidu Karzaimu, který také v zemi je a nadále vyjednává s Talibanem o tom, jak bude vypadat příští vláda,“ odpovídá velvyslanec.

Jak reaguje Kmoníček na kritiku české vlády v případě záchrany tamních spolupracovníků? Vrátí Tálibán Afghánistán do středověku? Jak se za dvacet let změnil Afghánistán i Tálibán a máme se nyní obávat další migrační vlny a vývozu terorismu do Evropy? I na tyto otázky odpovídá velvyslanec Kmoníček ve videu v úvodu článku.

Velký rozhovor s Hynkem Kmoníčkem si brzo přečtete také v tištěném Reflexu >>>