Video placeholde

Fiala: Otce věznili nacisté, utlačovali komunisté. Hodně trpěl. Touha mít svobodu mě proto provází od dětství

Předseda ODS a kandidát koalice Spolu na premiéra Petr Fiala v pořadu Prostor X popsal, co pro něj znamená svoboda a proč tomu tak je. Touha po svobodě ho dle jeho slov provází už od dětství, zejména kvůli útlaku, jež jeho rodina zažila ze strany nacistů i komunistů.

„Můj táta prošel takový těžkým, možná trošku typickým středoevropským osudem. Byl za války jako mladý člověk vlastně vězněn nacisty a pak samozřejmě, když se vrátil z internačního tábora, tak se přidal k tomu hnutí, které se zdálo, že bojuje s nacismem a že nabízí něco lepšího, a to byla právě komunistická strana. Ale táta velmi brzy pochopil, že to je špatné, a v roce 56, což bylo velmi ojedinělé, z komunistické strany vystoupil, což také znamenalo, že ho okamžitě vyhodili z vysoké školy ekonomické, kde učil, musel se živit jako dělník a pak vlastně celý život až do své penze, která přišla rok před rokem 89, tak pracoval spíš v takových jako podřadnějších funkcích. On měl hroznou radost z toho, že se dožil svobody, a měl obrovskou radost až do posledních dní z toho, že já a moje děti můžeme žít ve svobodě,“ vysvětluje Petr Fiala a dodává:

Celý rozhovor s Petrem Fialou zhlédněte zde: 

Video placeholde

Prostor X: Rozhovor s Petrem Fialou • Prostor X

„Byl jsem vychováván v takovém opravdu demokratickém duchu, v ideálech první republiky, jak od svých prarodičů, tak rodičů mi to bylo předáváno, takže pro mě vlastně demokracie, svoboda, to bylo něco, po čem jsem toužil, co jsem považoval za správné v podstatě od dětství.“