Video placeholde

Novináři mají politiky za nepřátele. Chtějí je škrtit nebo jim nafackovat. Já chci férovou show, říká Šulcová

Moderování či reportérské práci se věnuje už dvacet let. Helena Šulcová patří ke stálicím českého rozhlasového éteru a pravidelně zpovídá nejen politiky, ale i celebrity či vědce. Jaký byl její první rozhovor? Jaký je její vysněný host? A proč se nyní pustila do podcastu Mezi čtyřma očima, kde zpovídala třeba Jiřího Ovčáčka, Helenu Vondráčkovou nebo Pavla Béma? Nejen o tom je náš rozhovor v úvodu článku.

„Čím dál víc zjišťuji, že mě baví si povídat s jinými lidmi, než jsou politici. Baví mě bavit lidi, a proto si myslím, že mám ideální prostor v podcastu,“ říká Helena Šulcová, která moderuje na Frekvenci 1 pořad Pressklub. S novinařinou začala v roce 1999 na regionální úrovni, ale velmi brzy se začala věnovat moderaci. Kromě současného působení jste ji mohli vidět a slyšet i v Českém rozhlase, České televizi nebo v TV Seznam.

„České rozhovory s politiky se posunuly. Mám pocit, že dnes se musí politik přiškrtit za každou cenu. A potom jsou ty rozhovory prostě negativní. Mně nevadí se s tím politikem pohádat, na druhou stranu ale chci udělat i fór a trochu to odlehčit. Kolegové novináři berou politiky automaticky jako nepřátele,“ dodává Šulcová s tím, že i u rozhovoru s politikem by se měl posluchač pobavit.

Jakou první otázku by položila Andreji Babišovi? Co si myslí o Pavlu Novotném? A jak se změnila profese moderátora za poslední dvě dekády? To a mnohé další se dozvíte v rozhovoru ve videu výše.