Video placeholde
Ruský prezident Putin byl králem hokejového večera.
Hokejový šéf René Fasel dělal stafáž ruskému prezidentovi.
Ruský prezident Putin byl králem hokejového večera.
Ruský prezident Putin byl králem hokejového večera.
Ruský prezident Putin byl králem hokejového večera.
19
Fotogalerie

Jiří Hrdina hodnotí Vladimira Putina na ledě: Hrát hokej neumí, střílet se docela naučil, chápu, proč to dělá

Když hrála československá hokejová reprezentace se Sovětským svazem, tak pro ránu či ostřejší hit nešel zrovna daleko. Jiří Hrdina se za svou tehdejší nevraživost vůči Rusům nestydí. Na druhou stranu jako skaut NHL jich pár do zámořské soutěže přivedl a s pár dávnými „nepřáteli“ se dnes kamarádí. Udělali jsme proto pokus a nechali ho ve stylu „elektronické tužky“ rozebrat výkon ruského prezidenta Vladimira Putina. Jak to dopadlo? Nejen to zjistíte ve videu v úvodu článku.

Ta zpráva obletěla svět. Vladimir Putin opět demonstroval svou dokonalost, v Soči vyjel 10. května na led po boku největších hvězd ruské hokejové historie a nasázel soupeři osm gólů. Jednou překonal hned tři hráče a zakončil, podruhé překvapil brankáře backendovou kličkou, potřetí zakončoval v kombinaci do zcela odkryté brány. „No, tak to nemá s hokejem nic společného,“ shrnuje na úvod stručně a drsně vystoupení ruského prezidenta Jiří Hrdina.

Pak se ale na jeho styl zakouká a kritiku trochu zmírní. „Musím uznat, že za ty roky, co to hraje, docela zlepšil střelbu i práci s hokejkou. Ale já jsem nikdy nebyl fanoušek těhle papalášských akcí a aby se z toho dělal takový poprask. Chápu, proč to dělá, hokej byl pro rusy vždycky důležitý a on chce být dobrý zkrátka ve všem. I když to vypadá takhle směšně,“ upřesňuje Hrdina.

Sám je známý tím, že speciálně s Rusy nejednal nikdy v rukavičkách. „Když jsme hráli s rusákama, tak jsem se první dvě střídání jenom s nima srážel. Dokončoval jsem každý souboj, což mě strašně nabudilo a i se mi díky tomu s nima dobře hrálo,“ usmívá se Hrdina při vzpomínce na střety z mistrovství světa.

Putinovi při utkání hvězd sekundovala celá řada hvězd. Pavel Bure, Valerij Kamenskij, Alexej Gusarov, Alexandr Mogilnyj i první tři jmenovaní z obávané pětky sovětské sborné Larionov, Fetisov, Kasatonov, Makarov a Krutov. S těmi všemi se Hrdina potkal ať už na mistrovství světa či přímo v NHL. „S Féťou (Vjačeslavem Fetisovem, pozn. red.) jsem měl pár potyček opavdu pěkných. Jednou mi dokonce hokejkou vyrazil zub. Nebylo to v pěstním souboji, ale při hře. On mi chtěl vyrazit hokejku z ruky, ale já sem s ní uhnul a jemu hůl vylétla až do mé pusy, kde mi teda ten zoubek vyndal,“ směje se Hrdina, dnes už s dokonalým chrupem, při vzpomínce.

Celý rozhovor s Jiřím Hrdinou, ve kterém kromě Putina hodnotí i šance českého týmu na mistrovství světa a vzpomíná na začátky s Jaromírem Jágrem:

Video placeholde
Jiří Hrdina: Rozhovor o Putinovi, Rusech, mistrovství světa v hokeji i Jaromíru Járovi • Martin Bartkovský

Jiří Hrdina je bývalý hokejový útočník, který získal 3 Stanleyovy poháry, 5 medailí z 6 mistovství světa (zlato z Prahy 1985) a stříbrnou medaili z olympiády v Sarajevu 1984. V české lize hrál za Spartu, v NHL pak za Calgary Flames. Na konci kariéry byl vyměněn do Pittsburghu Penguins, kde pomohl mladému Jaromíru Jágrovi začlenit se do týmu a odstartovat tak hvězdnou kariéru. V současnosti působí jako evropský skaut mladých talentů pro tým Dallas Stars.