Video placeholde
Bohuslav Ebermann (nalevo) a Jiří Hrdina (napravo) při oslavách 100 let českého hokeje
Legenda Sparty, mistr světa a trojnásobný vítěz Stanley Cupu Jiří Hrdina
Legenda Sparty, mistr světa a trojnásobný vítěz Stanley Cupu Jiří Hrdina
Legenda Sparty, mistr světa a trojnásobný vítěz Stanley Cupu Jiří Hrdina
Jako skaut se Jiří Hrdina výrazně zapříčinil za draftování Radka Faksy, který v roce 2012 šel na řadu jako třináctý
19
Fotogalerie

Kdy jindy přivézt medaili z MS než teď?! Nároďák se mi líbí, ostatním chybějí jména, říká Jiří Hrdina

Je držitelem pěti medailí ze šesti účastí na mistrovství světa v ledním hokeji. Lvím podílem přispěl ke zlatu z roku 1985. Navíc má olympijské stříbro z roku 1984 a tři Stanleyovy poháry. Jiří Hrdina je tak poměrně kvalifikovaným odborníkem na to, aby mohl hodnotit šance české hokejové reprezentace na mistrovství světa v roce 2021. Podívejte se na velký rozhovor. V úvodu článku najdete pouze jeho část věnující se českému národnímu týmu. Níže v článku pak celý rozhovor, kde Hrdina hodnotí výkony Vladimira Putina na ledě a vzpomíná na divoká léta s Jaromírem Jágrem.  

„Na mistrovství světa se těším. Ta jména, která tam jsou, dávají určitou naději, že bychom mohli dojít daleko. I z přípravných zápasů se mi herní projev našeho mužstva moc líbí. Trenér Pešán se teprve musí ukázat, ale Martin Straka s Jardou Špačkem jsou velezkušení trenéři, kteří těžkými bitvami už prošli jako hráči i jako trenéři. Poskládali dva exkluzivní střelecké útoky a kterýkoli z trojice gólmanů může odchytat kterýkoli zápas. A v obraně máme top hráče Hronka, sekundovat mu bude Libor Hájek i pár dalších kluků,“ vyjmenovává Jiří Hrdina přednosti českého týmu.

Hokeji se aktivně nevěnuje už od roku 1992, v prostředí NHL ale zůstal dodnes. Už třicet let totiž pracuje jako hokejový skaut a sleduje mladé talenty v Evropě pro tým Dallas Stars. „Já to budu sledovat spíš fanouškovsky. Co se týče práce, naši lidé z Dallasu tam budou sledovat spíše zkušenější a starší hráče pro jejich případný podpis. Ale i já se na to podívám profesionálně, pár mladíků tam mám vyhlédnutých, kteří na draft třeba půjdou nebo jsou teprve rok po draftu, na ty se budu dívat s větším zájmem. Můžu říct, že i z českého týmu mám vybraných pár kluků, které budu jako skaut sledovat,“ uzavírá Hrdina.

Podívejte se na celý rozhovor s Jiřím Hrdinou, kde hodnotí výkony Vladimira Putina a vzpomíná na začátky Jaromíra Jágra:

Video placeholde
Jiří Hrdina: Rozhovor o Putinovi, Rusech, mistrovství světa v hokeji i Jaromíru Járovi • Martin Bartkovský

Jiří Hrdina je bývalý hokejový útočník, který získal 3 Stanleyovy poháry, 5 medailí z 6 mistovství světa (zlato z Prahy 1985) a stříbrnou medaili z olympiády v Sarajevu 1984. V české lize hrál za Spartu, v NHL pak za Calgary Flames. Na konci kariéry byl vyměněn do Pittsburghu Penguins, kde pomohl mladému Jaromíru Jágrovi začlenit se do týmu a odstartovat tak hvězdnou kariéru. V současnosti působí jako evropský skaut mladých talentů pro tým Dallas Stars.