Constantin Kinský

Constantin Kinský Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Constantin Kinský:  Francouzi ani Češi nemají moc rádi „císaře tam nahoře“. Bez ohledu na to, jestli je císař ve Vídni, v Moskvě, v Bruselu, nebo v Berlíně. S autoritou se vypořádáváme skrz humor.
Constantin Kinský: Můj gruzínský dědeček (vlevo), když vypukla válka proti Hitlerovi, bojoval ve francouzské cizinecké legii. Padl v bitvě u el-Alamejnu v roce 1942.
Constantin Kinský: Je tu jeden velký problém, že evropská společnost považuje hospodaření za cosi špatného: člověk je špatný, měli bychom ho škrtnout z planety
3
Fotogalerie

Hrabě proletář: Uvidíme, kdo zastavení ekonomiky nakonec přežije, říká Constantin Kinský

Příběh jeho rodiny jako by vypadl z historického románu. Constantin Norbert Kinský (59) je potomkem hraběcího rodu Kinských, majitelem zámku ve Žďáru nad Sázavou. Po revoluci se do Česka přistěhoval z rodné Francie, vládám tu jako investiční bankéř radil s privatizací bank, které dnes považuje za evropskou elitu. Rodinné hospodářství mu právě požírá kůrovec, s nímž vede boj. Koronavirovou krizi podle něj zvládneme. Víc se bojí budoucnosti, aby země nezůstala bokem a nemontovali jsme jen auta, která „vymyslí nějaký Němec“. Češi podle něj nemají jen zlaté ručičky, ale i „velkou bednu“. A v čem nám pomohl Donald Trump?

Před rokem jsme zde uveřejnili rozhovor s Františkem Kinským z rodové kostelecké větve, který je známý jako průvodce seriálem Modrá krev. Vy jste z chlumecké větve. Víte, kdo je vaším posledním společným předkem?

Františka miluju. Má krásný smysl pro humor. Pokud se nepletu, posledním společným předkem všech dnešních Kinských je Václav Norbert Octavián z přelomu 17. a 18. století, který měl 17 dětí. Každopádně rodinným bossem, hlavou rodu, byť je to takové legrační, jsem dnes já jako nejstarší syn ze starší větve. Kdybychom byli mafie, jsem capo di tutti capi. 

Co takové rodinné šéfovství ­obnáší?

V dnešní době vůbec nic. Děláme si z toho srandu. Smějeme se i tomu, že mladší větev, když se rod počátkem 18. století rozdělil, neměla nic, její členové odešli dělat kariéru jako chudí do Vídně a dobrali se knížecího titulu. Mladší větev a vyšší titul! My jim říkáme, že jsou kolaboranti, a oni nám, že jsme sedláci s blátem na botách.

Kinští patří k nejstarším českým šlechtickým rodům, promlouvali výrazně do historie. Vy však často zmiňujete ženy z vašeho rodu. Ve své knize píšete, že se společnost může změnit jedině přes ně a že silní muži se silných žen nebojí. Kterých žen z vaší rodiny si tedy nejvíc považujete?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!