Video placeholde
To jsou oni – rekordmani a průkopníci. Matyáš Šanda a František Harant spolu strávili sedm dní v desetimetrové hloubce. A klidně by se hned vrátili zpátky.
Matyáš Šanda se vynořuje po překonání českého rekordu v délce pobytu pod vodní hladinou
Za normálních okolností by za oknem byla vesmírná temná prázdnota. Voda z lomu ale pro tuto chvíli postačí.
V zázemí bývalé hasičské zbrojnice na břehu lomu Jesenný monitoroval potápěče třicetičlenný podpůrný tým
Hydronaut v celé své kráse. Konstrukce těžká 35 tun teď stráví většinu času pod vodou
6
Fotogalerie

Češi vydrželi týden pod vodou ve vlastnoručně vyrobené stanici. Teď tu můžeme trénovat kosmonauty, tvrdí

Matyáš Šanda a František Harant překonali před měsícem český rekord v délce pobytu pod vodou. Ve vlastnoručně zkonstruované stanici Hydronaut strávili 10 metrů pod hladinou celkem 168 hodin a 168 minut. To ale není zdaleka všechno. Jejich pobyt simuloval soužití posádky ve vesmíru včetně reálných kosmických misí a byl natolik úspěšný, že se teď Česko může chlubit nejlepším podobným zařízením na světě. Následovat by tak mohly pokusy s reálnými kosmonauty. Vše o Hydronautu a pobytu pod hladinou se dozvíte ve videu v úvodu článku, kde najdete rozhovor s konstruktérem a potápěčem Matyášem Šandou.

Pod vodu šli 14. srpna. Vynořili se z ní až 21. srpna. Celkem ponor trval i s dekompresí cca 175 hodin. „Šel bych tam klidně znovu. Udělali jsme si to tam opravdu komfortní. Světla nám simulovala denní světlo a pohyb slunce a spalo se tam krásně. Hned bych se tam vrátil,“ vzpomíná na svůj pobyt Matyáš Šanda. Ještě před ponorem jsme s ním natočili náš první rozhovor, který najdete zde.

Vyrobit a zprovoznit stanici Hydronaut trvalo Šandovi dlouhých 12 let. I když první mise byla obrovský úspěch, přehnanou euforií nehýří. „Pro mě je to jen řekněme polovina cesty. Chtěl jsem, aby v Česku vzniklo špičkové a unikátní zařízení na simulaci pobytu ve vesmíru, a to se podařilo. Teď sem mohou přijet reální kosmonauti a trénovat tu různé scénáře. Evropská kosmická agentura projevila zájem, její podmínkou bylo zařízení postavit a zprovoznit a to se stalo,“ říká.

Podobné zařízení, jakým je 35tunový Hydronaut, najdete pouze v Americe. Tamní stanice Aquarius ale pochází z 80. let, a je tak už pořádně zastaralá. Její český protějšek se naopak může pyšnit nejmodernějšími technologiemi a konstrukčními vychytávkami. Jak Hydronaut funguje a jak se v něm týden žije, zjistíte v podcastu Reflexu s Matyášem Šandou v úvodu článku. Co na jeho počin říkáte? Dejte nám vědět do diskuze.

Velká reportáž z ponoru Hydronautu vychází v Reflexu č. 39, který je od čtvrtka 24. září k dostání v trafikách a na webu ikiosek.cz >>>

Reflex 39/2020Reflex 39/2020|Archiv