Držet si hodiny na obličeji baktérie znamená, že to skončí nějakým kožním projevem. Nejhorší jsou hadrové roušky.

Držet si hodiny na obličeji baktérie znamená, že to skončí nějakým kožním projevem. Nejhorší jsou hadrové roušky. Zdroj: Jan Ignác Říha

Číňané vystrašili svět a zbytečně vyvolali paniku, říká lékař Roman Šmucler

„Spousta lidí roušku nenosí, kam by měla, a ještě více lidí ji má na obličeji, i když by vůbec nemuseli,“ říká v rozhovoru pro Reflex člen ústředního krizového štábu Roman Šmucler (49). Dále jsme se bavili o tom, proč i uvážliví Němci „vypnuli“ ekonomiku a z jakého důvodu se lidé víc bojí covidu-19 než chřipky a rakoviny.

K čemu vlastně došlo na zasedání ústředního krizového štábu minulou středu? Nejdříve jste se dohodli na omezení nošení roušek, ale za pár hodin už to bylo jinak.

Předcházelo tomu setkání na Radě poskytovatelů ministerstva zdravotnictví, kde se řešilo, že se roušky mají používat racionálně. Ministr zdravotnictví i pan profesor Prymula tam seděli a neřekli slovo proti. Asistent pana ministra napsal do zápisu, že se má jejich nošení omezit.

Vzal jsem ten dokument na ústřední krizový štáb a řekl: Pojďme si říct, co s rouškami dál. Vysoký úředník ministerstva zdravotnictví odpověděl: Je jasné, že plošné nošení roušek končí s nouzovým stavem 17. května. Byl tam také ministr Hamáček a další a nikdo proti tomu neprotestoval. Až po chvíli jistý politik řekl: Uvědomte si, že roušky jsou politický symbol, a když je lidé nebudou nosit, ztratíme politickou podporu. Odpověděl jsem: Tak lidem dejte odznáčky, ale nenuťte je za každé situace mít mokrý hadr na obličeji. Pak jsem dal na Facebook post, že se nošení roušek omezí. Pár hodin nato mi volal ministr vnitra, že je strašný průšvih. No a pak se začaly z politických kruhů ozývat zákulisní hlasy: my vám ukážeme chodit bez roušek! Minimálně do konce června!

Možná jste předčasným oznámením někomu vzal budoucí zásluhy.

Mám ten pocit. Opravdu jsem netušil, že rouška a její nošení jsou taková politika.

A vy osobně roušku nosíte?

Už řadu let.

Prosím?

Jsem alergik, který navíc jezdí pravidelně tramvají, takže vím, že je nefér kýchat na všechny kolem. Okoukal jsem to v Japonsku, kde je to v době virových epidemií běžné.

Co z toho vyplývá pro naši dnešní situaci?

Dočasně bych ponechal nošení roušek v uzavřených prostorách tramvají, vlaků, obchodů nebo místností, kde mají lidé k sobě blíž. Plošnou povinnost nosit roušky však nepovažuji za správnou. Naopak. Je to v řadě případů zdravotně škodlivá věc.

Proč až nyní?

Informace o nákaze covidem se vyvíjejí. Většina lidí dnes trpí koronavirovými záněty nosohrtanu. Jen můj syn to měl letos dvakrát. V různých měsících roku tím s různým typem viru trpí devadesát procent populace. Češi tomu říkají rýma a kašel. Jenom u zlomku populace to přejde v opravdový virový zápal plic, což ovšem dostanete i při běžné chřipce. Většina lidí se toho bojí, protože jim nikdo neřekl, že po nakažení koronavirem vesměs dostanou jen rýmu a kašel, tedy zánět nosohrtanu.

Kdy přejde onemocnění z fáze rýma – kašel do fáze akutního zápalu plic?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!