„Pokud mi někdo napíše na papír, že mám koronavirus SARS-CoV-2 pozitivní, ještě to neznamená, že se se mnou něco zlého děje.“

„Pokud mi někdo napíše na papír, že mám koronavirus SARS-CoV-2 pozitivní, ještě to neznamená, že se se mnou něco zlého děje.“ Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Soňa Peková: Za tři čtyři měsíce bychom mohli být z nejhoršího venku

Pokud dobře spíte a neberete kvůli zachování klidu lexaurin, není důvod vás testovat, říká mi Soňa Peková (45), kterou „proslavil“ koronavirus. Přesněji stát, jenž její laboratoři zprvu zakázal kvůli chybějící certifikaci testovat vzorky lidí. Ministr zdravotnictví ji dokonce obvinil, že s dvěma již odebranými chybně manipulovala, což byla lež. Vymyslela snazší způsob testování a stát jí ho nakonec povolil. O aktuální epidemii mluví paní doktorka věcně, klidně. Chcete-li se skutečně vyděsit, přečtěte si její slova o budoucnosti, v níž hrozí „genetický terorismus“. Proti tomu je nějaký virus z netopýra legrácka.

Vaše laboratoř získala povolení testovat na nový koronavirus poté, co s vámi stát předtím zametl. Jste ráda?

Jsem ráda. Celý ten humbuk kolem mé laboratoře vznikl náhodně. Já vůbec neměla ambici soupeřit v provádění testů s velkými klinikami. Proto jsem nabídla své síly jako občanka této republiky, která cítí zodpovědnost, protože bylo zřejmé, co se k nám valí. My neváhali a připravili jsme se, abychom jako správní bifloši, šprti a dobrovolníci nabídli naše diagnostické možnosti. A pokud ten virus pochází opravdu z netopýrů, pak spadá přímo do naší gesce.

Jak to?

Jsme laboratoř veterinární molekulární mikrobiologie, staráme se o zvířata i o lidi, kombinujeme obě větve medicíny. Zatím humánní a veterinární svět pracují odděleně, jako dvě branže jedněch nůžek, vůbec nevědí, co ten druhý dělá. To považuji za zásadní chybu. Překryvných nákaz ze zvířat na lidi a z lidí na zvířata je celá řada. Proto jsme okamžitě pochopili, že nový virus musíme přidat do našeho laboratorního portfolia, třeba by chovatel netopýrů mohl chtít o něm něco vědět. Tehdy jsme ještě ani netušili, jaká metla přichází. Každopádně, až to celé prosviští, až pomine humbuk a zmatek, musíme zkontrolovat i zvířata. Lidé už dnes blázní, bojí se, zda se nenakazil jejich pes, kočka, králíček a oni to od nich nechytli. Jsem obrovský ochranář zvířat a bojím se, aby na naši paniku nedoplatila. Prosím naléhavě, aby v tuto chvíli každý pracoval s myšlenkou, že zvířat se epidemie netýká!

Má smysl otestovat mě tady a teď ve vaší laboratoři?

Pokud dobře spíte a nepotřebujete lexaurin kvůli strachu, že vám na sliznici sedí koronavirus, tak není důvod. Vznikla panika, že se každý musí nechat otestovat. Dostane výsledek a co s ním?! Pokud mi někdo napíše na papír, že mám koronavirus SARS-CoV-2 pozitivní, ještě to neznamená, že se se mnou něco zlého děje. Mnozí z nás jsou infikovaní a ani o tom nevědí, protože nemají žádné příznaky virózy. Tihle lidé by mohli normálně pracovat, nemuseli by sedět doma a z okna vyhlížet virus. Samozřejmě, bylo by super, aby se populace zdiagnostikovala. Kdo je pozitivní a nemocný, lehne si do postele a bude se snažit vykurýrovat sám. V naprosté většině případů je to dostatečné. Díky tomu, že se do testování zapojila Akademie věd s obrovskými diagnostickými kapacitami, univerzity a další laboratoře, získáme konečně přehled, jaká je promořenost populace.

Takže celostátní karanténa s množstvím zákazů, povinnými rouškami, zavřenými provozy je přehnaná?

Po bitvě je každý generál. Teď nasbíráme potřebná data a uvidíme, jak to s námi vypadá. Řada lidí půjde zpátky do práce, stát a ekonomika musí fungovat.

Vy jste vyvinula jednodušší test na odhalení koronaviru a nabídla ho diagnostickým laboratořím doma i v zahraničí. Zdarma. Proč ten altruismus?

Právě v tuto chvíli se má altruismus pěstovat. Situace je opravdu velice, nechci říct kritická, to je příliš… zkrátka situace není optimistická. Původní test na detekci viru je hrozně pracný, drahý a řadě laboratoří nevyhovuje. Určitě to není způsob, jak při epidemii testovat jednoho člověka za druhým. Já se celý život věnuji právě návrhům a výrobě testů pro molekulární mikrobiologii. A když jsem viděla původní recept, říkala jsem si, že je to jako se drbat pravou rukou na levém uchu. Jakmile jsme tehdy pozitivně otestovali naše první dva pacienty, jasná zpráva byla, že test musíme předělat. Zjednodušeně řečeno, nyní zkoumáme virus na opačném konci genomu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!