Video placeholde

V pohorkách mi hnijou nohy a na severním pólu jsme ztloustli, říká herečka a cestovatelka Tereza Ramba

Proč se v peruánské Limě nikdy nesmíte ptát, kolik je třeba lístků koky k výrobě kokainu? Proč nevozit otci ekologovi vodu z ledovce ve skleněné láhvi? Proč nemá cenu tahat s sebou na pouť do Santiaga de Compostela pohorky? Tohle všechno a hafo dalších rad se dozvíte v cestopisné prvotině DobroDruhům; napsala ji cestovatelka a herečka nominovaná na letošního Českého lva, Tereza Ramba.

„Homeopatika jsou dobrá hlavně v kombinaci s antibiotiky,“ říká na letošního Českého lva nominovaná herečka Tereza Ramba v podcastu Reflexu a dál vysvětluje: „Jsem totiž přírodní léčitel, dokud nejsem nemocná. Jsem extremistka v obou směrech. Prolívám se homeopatiky, ale když jde do tuhého, když jste někde v džungli vzdálené tři dny od nemocnice, tak homeopatika nemají moc cenu.“

Tereza v posledních pár letech navštívila dvacet zemí, prošla hodně neobvyklých míst a autentickým, minimalistickým způsobem se o nich rozepsala. Její zážitky jsou v kombinaci s fotografiemi a ilustracemi inspirující. Deníkově pojatá kniha, plná emocí, krátkých vět i útržkovitých popisů, se dobře čte, a co víc, vyvolává hodně dalších otázek.

V podcastu Reflexu se proto dozvíte například to, s kým Tereza vlastně cestuje; v knížce jsou totiž všichni její kamarádi – i manžel — označováni jen jako „parťáci“. „Často taky cestuju sama,“ prozrazuje Ramba, kterou cestování baví od dětství, jež strávila na zájezdech s dětským Folklórním tanečním souborem Valášek. Nyní se chystá „jen“ na chalupu do Krkonoš k manželovým rodičům; do její rodiny totiž přibylo miminko.

DobroDruhům začíná v džungli Laosu a pokračuje do hlubin thajské džungle a do Vietnamu; v Číně pak dostala Tereza depresi (v podcastu se dozvíte, že „depka“ v Číně postihla dokonce i její vždy pozitivní, dobře naladěnou maminku), naopak hrozně si užila Los Angeles. Ve Skalistých horách potkala medvěda a v Austrálii jí domorodci tvrdili, že to s nimi klokani nemají jednoduché…

A tak dále a tak dále. Ale vážně. V podcastu Reflexu se dozvíte i jednu zcela zásadní věc: totiž proč ve Finsku na polárních výpravách se psím spřežením hrozně ztloustnete.

Velký rozhovor s Terezou Ramba najdete v Reflexu č. 10, který je k dostání od 5. března 2020 v trafikách a na webu ikiosek.cz.

Reflex 10/2020Reflex 10/2020|Reflex