Ulice Kensington v americkém městě Filadelfie.

Ulice Kensington v americkém městě Filadelfie. Zdroj: profimedia.cz

Opioidová krize v USA
Opioidová krize v USA
Opioidová krize v USA
Adiktolog o smrtícím Fentanylu a opioidové krizi. Zabít může už první dávka!
Ulice Kensington v americkém městě Filadelfie.
16
Fotogalerie

Padesátkrát silnější než heroin, stokrát než morfin. Fentanyl terorizuje USA, máme se bát i v Česku?

V Česku kvůli němu zemřelo zatím „pouze“ několik lidí, ve Spojených státech amerických za sebou tato droga každopádně každoročně zanechává desetitisíce obětí. Opioid fentanyl představuje vysoce návykovou látku, která je padesátkrát silnější než heroin. Jak velkou hrozbu představuje?

Fentanyl poprvé v roce 1959 syntetizoval belgický chemik Paul Janssen. Látka se záhy začala používat v lékařství jako analgetikum pro umírnění bolesti u operací, dále jako součást anestezie, anebo pro pacienty s rakovinou v terminální fázi. Látka samotná se řadí do syntetických opioidů – mezi ně spadají také známější morfin (opiový alkaloid) nebo heroin (polosyntetický opioid).

Fentanyl se ale vedle původních lékařských účelů začal kvůli svým omamným vlivům využívat jako droga. Účinky fentanylu nastupují v rámci několika vteřin, látka samotná je navíc vysoce návyková. Fentanyl je padesátkrát silnější než heroin, oproti kterému se navíc snadněji vyrábí, v případě morfinu má dokonce potenci stokrát větší.

Fentanylová epidemie v USA

Kvůli rozsáhlému nadužívání opioidových léčiv ve Spojených státech amerických probíhá už třetí dekádu takzvaná opioidová krize, která se rozložila do několika vln.

První ze čtyř vln propukla v devadesátých letech. Negativně stěžejní roli v ní sehrály farmaceutické společnosti – ty pobízely lékaře, aby pacientům proti chronickým bolestem předepisovali opioidní léky s tím, že si na nich nelze vytvořit závislost. Opioidy se tak v devadesátých letech octly na více než 100 milionech lékařských receptů, čímž se staly nejpředepisovanější skupinou léků. Během druhé vlny, jejíž začátek se datuje okolo roku 2010, rapidně vzrostlo konkrétně aplikování heroinu, s čímž byl spjatý téměř padesátiprocentní nárůst úmrtí předávkováním.

V roce 2013 v USA na tři roky propukla třetí vlna, během níž hrál zásadní roli právě nelegálně vyráběný fentanyl. Současná čtvrtá vlna opioidové epidemie začala v roce 2016, přičemž hlavní příčinou úmrtí je opět především fentanyl. Americký zdravotnický institut Centers for Disease Control and Prevention (CDC) uvádí, že ve Spojených státech zemřelo v roce 2022 na předávkování syntetickými opioidy – zejména fentanylem – přes 73 tisíc lidí, přičemž ještě o deset let dříve to bylo „jen“ 2 600 obětí.

S fentanylem a závislostí na něm se v současnosti potýká většina velkých amerických měst. Na YouTube jsou nejznámější záběry z Filadelfie ze státu Pensylvánie nebo z kalifornského San Franciska, kde se přímo na ulicích potácí, podivně kroutí nebo jen bezvládně stojí v nepřirozených polohách právě uživatelé fentanylu, kteří nezřídka doslova připomínají živé zombie.

Vůbec nejhůře v počtu úmrtí předávkováním na počet obyvatel jsou na tom ale další města – konkrétně Columbus a Cleveland ze státu Ohio a celé smutné statistice vévodí se 109 úmrtími na 100 tisíc obyvatel město Baltimore ve státě Maryland.

Se zvyšující se oblibou fentanylu začala droga na amerických ulicích získávat i velice svérázné přezdívky jako Apache, Friend, Goodfellas či Jackpot. Když pak někdo mluví o Dance Fever, Murder 8 či Tango & Cash, má na mysli také extrémně silný opioid.

Kvůli své intenzitě je navíc fentanyl – který ve formě prášku vypadá stejně jako mnoho dalších drog – v posledních letech smícháván s „tradičnějšími“ látkami, jako je heroin, kokain, či metamfetamin. Výsledný koktejl je nejen levnější, ale také mnohem nebezpečnější. Navíc daný uživatel ani nemusí tušit, že se mu do těla právě dostal silný fentanyl.

Ke smíchávání navíc dochází i kvůli snadnějšímu pašování z Mexika, přičemž se ovšem látka vyrábí až v Číně – mexický prezident Andrés Manuel López Obrador už dokonce kvůli nezvladatelné fentanylové situaci žádal v dopise čínského prezidenta Si Ťin-pchinga o podporu v boji proti produkci a následnému pašování nebezpečné drogy.

Přitom jako smrtelná dávka se uvádí už dva miligramy – takové extrémně malé množství se přirovnává k pár zrníčkům písku. Droga se většinou dává do kilogramového balení – jeden takový kilový balíček tak má potenciál předávkovat a zabít půl milionu lidí.

V Česku zatím jen fentanylové náplasti

Fentanylová situace zatím není v Česku ani zdaleka tak vážná jako ve Spojených státech. Syntetická forma látky u nás ještě není. „V Česku doposud jediný způsob, jak získat fentanyl, je právě z náplastí od pacientů, kteří jsou léčení na bolest. Většinou se jedná o terminální stádia různých onkologických onemocnění. Uživatelé fentanylu hledají náplasti vyhozené v popelnicích, anebo dochází i k drobnému obchodování od pacientů či lékařů,“ říká David Pešek, vedoucí centra SANANIM specializujícího se na drogové závislosti. Fentanyl se z náplastí následně vyváří.

I v Česku už má silná droga své oběti, jedná se ale zatím „jen“ o jednotky. „Primární problém v Česku mezi uživateli opioidů je ten, že lidé na nich dlouhodobě závislí nemají přístup k léčbě, která by je mohla stabilizovat. Ale my tu léčbu známe, jedná se o opioidní substituční terapii, v níž se používají v uvozovkách bezpečné opioidy, jako třeba lék buprenorfin, známý pod komerčními názvy subutex nebo bupesanduo. Kdyby závislí lidé dostávali náhražky od lékaře, tak by nemuseli ty látky shánět na černém trhu v nejisté kvalitě, nebo by dokonce kvůli tomu nemuseli páchat trestnou činnost. Zdravotní systém se o ně nepostará, také by pomohlo rozšíření služeb. Protože až se najednou objeví syntetický fentanyl uměle vyrobený v laboratoři, tak po něm budou závislí lidé logicky sahat, protože to pro ně bude nejlevnější dostupná silná varianta,“ říká David Pešek.

Vyvařený fentanyl z náplastí se aplikuje nitrožilně prostřednictvím injekcí. Syntetická forma existuje v jiných zemích na černém trhu ve formě tablet nebo prášku. „Dále by pomohl větší přístup k naloxonu, což je protijed ve formě nosního spreje. V případě, že se člověk předávkuje, stačí si naloxon stříknout do nosu a ten všechny opioidní receptory vypudí pryč. Tím pádem nedojde k předávkování a dech se zase obnoví,“ uzavírá odborník ze společnosti SANANIM Pešek.

Česko zatím opioidovou krizi podobnou té ze Spojených států v čele s fentanylem řešit nemusí. Přesto je potřeba, abychom na nárůst uživatelů této silné a neméně zákeřné drogy byli připraveni.