Náplasti Durogesic s obsahem fentanylu

Náplasti Durogesic s obsahem fentanylu Zdroj: wikipedia.com

Smrt v zrníčku máku. Fentanyl neboli zabiják narkomanů se prodává i v Česku

V USA se hovoří ve spojitosti s rostoucími počty úmrtí po užití fentanylu o epidemii, která zdaleka nedosáhla vrcholu. Zabíjí již malé množství a v ohrožení života se občas ocitají i ti, jejichž sliznice přijde do styku se stopovým množstvím – tedy policisté a záchranáři. Jaká je to látka a jak se užívá v Česku?

Na víc než sto tisíc Američanů, kteří během jednoho roku zemřou na předávkování, připadají na fentanyl minimálně dvě třetiny a poměr se bude podle odborníků i DEA (federální Úřad pro potírání drog, Drug Enforcement Administration) dál posilovat ve prospěch fentanylu. Jen loni prý DEA zachytila a zkonfiskovala takové množství této látky, které by zvládlo zabít všechny obyvatele Spojených států. A nejedná se o nadsázku v rámci protidrogové kampaně.

Fentanyl se nejsilněji váže na typ receptorů, které způsobují euforii, útlum dechu a fyzickou závislost. Rozvoj psychické a následně fyzické závislosti je intenzívnější než u heroinu.

Nejsmrtelnější hrozba

Fentanyl je látka s podobnými vlastnostmi jako morfin, má však až stokrát silnější analgetický ­účinek. Je taky až padesátkrát silnější než heroin a právě ten s ním čím dál častěji drogoví dealeři ředí. Vzhledem k tomu, že do­spělého člověka může zabít už množství jako tři či čtyři maková zrníčka (v případě toxičtějšího derivátu carfentanylu stačí jedno zrníčko), je jeho užívání extrémně rizikové.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!