Martin a Jakub: „Já bych chtěl, abychom se už někam posunuli. Pro mě je náš svazek manželstvím.“

Martin a Jakub: „Já bych chtěl, abychom se už někam posunuli. Pro mě je náš svazek manželstvím.“ Zdroj: Zbyněk Pecák

Petr a Marie: „Pokud je pro homosexuály problematický termín registrované partnerství, měli by vymyslet jiný název, který je neuráží.“
Martin a Jakub: „Platíme daně a fungujeme stejně jako heteropáry, tak nevím, proč bychom měli být vyčleněni ze společnosti,“ míní Jakub
2
Fotogalerie

Sňatky po česku: Manželství pro všechny? Homosexuální svazky nejspíš nečeká revoluce, ale další kompromis

Boj o stejnopohlavní manželství se posunul do druhého kola. A to doslova. Návrh, který má změnit práva gay a lesbických párů, zavádí i pro ně název manželství a umožňuje jim adopce dětí, poslali poslanci koncem června do druhého čtení. Dali tak zelenou další debatě o jednom z nejvýbušnějších témat štěpících liberály a konzervativce, které je ale současně i jednou z nejintimnějších věcí každého jednotlivce.

Z ásadní otázkou teď je, zda se změní registrované partnerství po vzoru všechno nebo nic, nebo se narovnají práva, ale manželství pro všechny neprojde? Podle vyjádření z Parlamentu současná sněmovna nejspíš kývne na druhou variantu.

Podle řady zastánců manželství pro homosexuály je jakýkoliv kompromis jen polovičaté řešení. Od odpůrců je zase slyšet, že název manželství nemá s narovnáním práv nic společného. Konzervativní část společnosti mluví o ohrožení tradic, z opačného tábora zní zase kritika, že Česko nejde s dobou a z homosexuálů dělá občany druhé kategorie. Zvítězí nakonec věcné argumenty, nebo emoce? A budou to provázet další kulturní války? O politickém vývoji bude v tomto případě jasno za několik týdnů až měsíců. Zatímco v debatě poslanců byli hodně slyšet ti, kteří manželství pro homosexuály nechtějí, většina Čechů podle květnového průzkumu CVVM se sňatky stejnopohlavních párů souhlasí a jejich podpora roste. Podívejme se na příběhy těch, o kterých se v rozjitřených debatách rozhoduje. 

Martin a Jakub

„Já bych chtěl, abychom se už někam posunuli. Pro mě je náš svazek manželstvím. Věřím, že to může mít i stejný název,“ říká Martin Plánský. S ním a jeho partnerem Jakubem Olejníkem se potkáváme na pražské náplavce. Že jsou pár, na veřejnosti nijak netají. „Nemáme problém vzít se na ulici za ruku nebo si dát pusu. V Praze to nikdo moc neřeší. Setkali jsme se sice i s nenávistnými komentáři, ale za ty dva roky, co jsme spolu, to bylo asi jen třikrát,“ popisují. Oba by si přáli, aby měli stejná práva jako heterosexuální páry, včetně názvu manželství. Na změny ale čekat nechtěli, a tak uzavřeli registrované partnerství v současné podobě. Přesně před rokem. „Je to oficiální stvrzení našeho svazku a taky jsme chtěli mít nárok na informace o sobě stejně jako heteropáry,“ říká Jakub Olejník. „Mít například možnost získat informace o jeho zdravotním stavu, kdyby se mu někdy něco stalo. A i když naše svazky nejsou zcela zrovnoprávněny s heterosexuálními páry jako třeba v jiných státech, tak jsme to přesto chtěli. Udělat v tom vztahu alespoň nějaký posun,“ doplňuje Martin.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!