Video placeholde

Svlékací skleničky, plynové masky i džus v plechovce. Navštívili jsme nové pražské Retro muzeum

Retro muzeum, tak se jmenuje nová stálá expozice ve čtvrtém patře obchodního domu Kotva. Můžete si tam prohlédnout desítky a stovky předmětů, které jste nejspíš používali v dětství a mládí… nebo jste je alespoň zahlédli na chatě u babičky.

Prastará anekdota říká: “Tvoje máma je tak stará, že když odchází z muzea, rozhouká se alarm!” A přestože je tenhle vtip pitomý, moje devítileté já se mohlo umlátit smíchy. Možná bych se i pochechtával doteď, kdyby ve čtvrtém patře legendárního obchodního domu Kotva na náměstí Republiky v Praze neotevřeli Retro muzeum. A já v něm nenašel celý svůj dětský pokoj.

Expozice obsahují bambiliony exponátů ze sedmdesátých, osmdesátých a devadesátých let. Takže je téměř zaručeno, že narazíte na něco ze svého mládí nebo dětství. Ať už jsou to hračky, uniformní nábytek, který se tu za komunistů vyráběl, naprosto dystopický toaletní papír, “hackovatelná” telefonní budka nebo Trabant.

My jsme do muzea vyrazili ve dvou, jedno sedmdesátkové a jedno devadesátkové dítě. Nebo ještě lépe řečeno, jedno Husákovo a jedno Havlovo dítě. Oběma nám přecházel zrak a vám bude taky, mrkněte na reportáž.