Video placeholde

K čemu sloužil Venušin salonek? Prošli jsme klenoty pražské architektury a vy můžete taky

Festival Open House Praha otevře o víkendu 21. a 22. května veřejnosti 101 nepřístupných budov a od 16. května nabídne bohatý doprovodný program. Říkali jsme si, že program trochu předběhneme, abychom vám ukázali, jaké klenoty můžete v rámci akce obdivovat. A vzali jsme kameru. 

Ve spolupráci s fesťákem jsme si mohli vybrat tematický blok, který pokryjeme, a trochu hloupě jsme si vybrali práci architekta Ignáce Ullmana. Říkám hloupě, protože jsme záhy zjistili, že ze všech Ullmanových budov by se dalo postavit jedno menší (a naprosto nádherné!) městečko i s aglomerací a průmyslovou zónou.

Takže jsme pro naše video museli záběr trochu zúžit a vybrali jsme si dvě mimořádně atraktivní budovy. Ve videu tedy uvidíte starou vyšší dívčí školu, která stojí ve Vodičkově ulici, zjistíte, kdo tam v devatenáctém století učil, studoval, kolik stálo školné a jak se mají dělat pořádné školní schody. Opravdovým klenotem je ale druhý dům, který jsme navštívili. Dejvická Lannova vila – spojení antiky, mecenášství předminulého století a nádherných architektonických prvků.

A taky jsme našli Venušin salonek a strop jako stvořený pro Batmana, tak koukněte na video.