Video placeholde
Legendární autobus Zemák
Legendární autobus Zemák
Legendární autobus Zemák
Legendární autobus Zemák
Místo řidiče
25
Fotogalerie

Navštívili jsme legendární Zemák. Jak dnes vypadá autobus Miloše Zemana a je lepší než Babišův karavan?

Už když jsme se dívali na video, kde Andrej Babiš představuje národu svůj obytný vůz, v němž bude utíkat před spravedlností, pokud nevyhraje prezidentské volby, říkali jsme si, že “na Zemák to rozhodně nemá”. Chtěli jsme se ale přesvědčit, takže jsme skoro čtyřicet let starý autobus našli.

Na jihu Čech je malá vesnička, kterou nejspíš znáte, jmenuje se Hoštice. Ano, jsou to ty Slunce, seno Hoštice, ve kterých se odehrává celá slavná troškovská trilogie. Vesnička v současnosti slouží nejenom jako Troškovo bydliště, ale i jako domovský přístav restaurovaného autobusu Zemák. Místní totiž před lety autobus koupili, obrandovali ho znaky místních hasičů i myslivců a pro jistotu přihodili pár filmových výjevů.

Na kraji vsi stojí Ranč Šimona Pláničky, který těsně sousedí s místním JZD, nejlepším JZD v kraji, pochopitelně. To není náhoda, ostatně JZD Hoštice je hlavní turistickou atrakcí okolí. Takže se z hospody ranče můžete rozhlédnout po zemědělských strojích, nástěnných malbách připomínajících nejslavnější filmové postavy, případně se s pivkem v ruce projít po Družstevní kolonádě a obdivovat sochu Heleny Růžičkové. Označovanou (neprávem) odbornou veřejností za jednu z nejošklivějších soch v republice. 

A uprostřed toho všeho stojí Zemák. Téměř čtyři dekády stará Karosa C 734.00. Družstevní předseda pan Miloslav Daňha byl tak laskav, že nás pustil i dovnitř. Moc lidí se nemělo šanci rozhlédnout uprostřed vozidla, které téměř bez nadsázky dovezlo Miloše Zemana k úspěchu. Ale vy tu šanci teď máte. Pojďte se s námi mrknout. 

Jaké strasti zažije Andrej Babiš ve svém obytném voze se dočtete v aktuálním tištěném Reflexu>>> Reflex 03/2022Reflex 03/2022|Archív