Maxim Soroka se v Doněcku narodil a až do konfliktu s Ruskem v roce 2014 tam žil. Bojovat se v případě otevřené války nechystá.

Maxim Soroka se v Doněcku narodil a až do konfliktu s Ruskem v roce 2014 tam žil. Bojovat se v případě otevřené války nechystá. Zdroj: Martin Straka

Národní ukrajinská zpěvačka Oksana Muchová na koncertě v Praze rozplakala kdekoho
Marie Iljašenko si raději nejhorší – a den ode dne možnější – scénář dění ve své rodné zemi nepřipouští. I tak často u zpravodajství neuhlídá slzy.
Marie a Natalija se na koncert v Praze oblékly do západoukrajinských krojů
Marie Prokopjuková je ráda, že se Evropa i NATO konečně za Ukrajinu postavily. Měly tak prý ale učinit už před lety, kdy Putin anektoval Krym a začal hybridní válku na východě Ukrajiny.
4
Fotogalerie

Mír na Ukrajině znamená bezpečí pro zbytek Evropy, říkají Ukrajinci žijící v Česku

„Nezapomeň na mě,“ zpívá právě ve vyprodaném sále v centru Prahy oblíbená ukrajinská „národní“ zpěvačka Oksana Muchová. A i když publikum osvětlují jen mobily, jimiž si mnozí koncert natáčejí, ze tmy vystupují dojaté i uplakané obličeje. Jak typické pro dnešní Ukrajince.

Potlesk je po každé písni mohutný, křičí se bravo, slova díků a podpory směřují jak z jeviště do sálu, tak od posluchačů k umělkyni.

Marie Prokopjuková, která s orga­nizací koncertu pomáhala, má taky vlhké oči. „To si pište, že se tu brečí,“ říká mi. A dodává: „Už tři noci nespím.“

Když jsem s ní mluvila před ­několika týdny, měla v sobě víc naděje.

„A divíte se? Každým dnem jsou zprávy od nás horší…,“ povzdechne si.

Nakloní se mi těsně k uchu: „Teď zpívá text od básníka, kterého komunisti ve třicátých letech zavraždili, protože byl Ukrajinec.“

Je nedělní večer a v sále na pražské Národní třídě je přes tři sta lidí; asi se příliš nepletu, když si myslím, že já a fotograf jako jediní nejsme alespoň poloviční Ukrajinci. Marie Prokopjuková mě v tom utvrzuje.

Spojení s frontou

„Tak plno jako teď jsme ještě snad neměli na žádné kulturní akci. Museli jsme přinést židle navíc. Je to teď hodně emotivní a náročné. Sledujeme všecky kanály, ta jednání s Putinem… Posíláme na frontu věci, nedávno se odtamtud, myslím, vrátil Kolja,“ přemýšlí nahlas s tím, že kromě léků a trvanlivých potravin se hodí i teplé oblečení. Nebo třeba šicí stroj – ženy na frontové linii mají na čem šít oblečení a přikrývky pro vojáky i civilisty (včetně žen), kteří tráví mrazivé dny i noci v provizorních zákopech a čekají na válku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!