Video placeholde
Bagration Cup 2021 - Turnaj v sekání šavlí
Bagration Cup 2021 - Turnaj v sekání šavlí
Bagration Cup 2021 - Turnaj v sekání šavlí
Bagration Cup 2021 - Turnaj v sekání šavlí
Bagration Cup 2021 - Turnaj v sekání šavlí
42
Fotogalerie

Vytaste šavle! Čeští mistři seku poměřili své síly v turnaji na počest slavného vojevůdce

Bagration Cup je turnaj v sekání šavlí, jenž vznikl na počest Pjotra Ivanoviče Bagrationa (1765–1812), vojevůdce z dob Napoleonských válek, který padl v bitvě u Borodina a je literárně zpodobněn i ve Vojně a míru. Napoleon sám považoval Bagrationa za nejschopnějšího z ruských velitelů. Soutěž organizoval odborník na historické Japonsko Jakub Zeman z Hakuzan Dojo, Petr Donátek z Kasumi Dojo a konala se pod čestnou záštitou HRH prince Davida Bagrationa, pretendenta Gruzinskeho trůnu.

V rámci zahájení akce mohli diváci zhlédnout představení bojových umění především s chladnými zbraněmi Evropy a Asie. S ukázkou tchaj-ťi vystoupila například Martina Slabá, mnohonásobná mistryně České republiky a vicemistryně světa. Ukázku karate předvedli Vladimír Budín a Tomáš Tragan. Lukostřelec David Drahonínský, výherce dvou zlatých a tří stříbrných paralympijských medailí, předvedl ukázku lukostřelby. Petr Donátek a Miroslav Klofát z Kasumi Dojo předvedli nebezpečné, ale přesně koordinované enbu s japonskými dýkami a meči.

Po ukázkách následoval sám turnaj v seku, prastaré tradiční disciplíně verifikující čistotu seku, ve které se utkali šermíři různých stylů. Snahou účastníků turnaje bylo rozseknout smotanou rohož na co největší počet dílů. Smotaná rohož tatami omote se používá zejména v Japonsku pro nacvičení techniky seku nebo demonstrování ostrosti čepele či dovedností sekajícího. Smotané rohože omote údajně kladou meči při seku stejný odpor jako lidské tělo.

Pravidla soutěže byla jasně stanovená – účastníci musí rozseknout rohož na co největší počet dílů. Promáchnutý či nedokončený sek znamená konec kola, seknutí do dřevěného trnu, na který je rohož nabodnutá, vede k diskvalifikaci. Do finálního kola postoupili tři soutěžící – Miroslav Klofát z Kasumi Dojo, Petr Kubíček a zástupce kozácké komunity Alexander Kljunić. V tomto pořadí se také finalisti umístili na výsledném stupínku vítězů. Videozáznam z turnaje, vybraných ukázek a fotogalerii z celé akce si můžete prohlédnout v úvodu článku.