Deset dní pod vodou. Český potápěčský rekord simuloval přistání a pobyt na Měsíci

Deset dní pod vodou. Český potápěčský rekord simuloval přistání a pobyt na Měsíci Zdroj: Jan A. Novák

Čtyři stateční – Barbora Mitková, Nikola Trnko­vá, Václav Gabriel a David Vondrášek
Keson ve Slověnickém mlýně je šestimetrový svisle postavený válec s dvoumetrovým průměrem rozdělený na několik podlaží. V prostřední části jsou k jeho bokům přivařené dva kratší válce sloužící jako ložnice.
Michal Doktor vítá Václava Gabriela po ukončení pobytu v kesonu
3
Fotogalerie

Deset dní pod vodou. Český potápěčský rekord simuloval přistání a pobyt na Měsíci

Čtveřice akvanautů obývajících kabinu deset metrů pod hladinou zatopeného lomu ve Slověnickém mlýně na Českobudějovicku měla po celou dobu svého neobvyklého pokusu důvody k obavám: jejich životy závisely na dodávkách vzduchu a energie ze základny na břehu. A elektřina na chvíli kvůli řádění bouře skutečně přestala jít...

„V kesonu pořád slyšíme bubliny, neustálý přívod vzduchu je to, co nám tam umožňuje žít,“ vysvětloval člen potápěčského týmu David Vondrášek po ukončení deseti­denního pobytu dvou žen a dvou mužů pod vodou. „Když ty bubliny přestaneme slyšet, tak víme, že se děje něco špatného. No a najednou bubliny slyšet nebyly, všechno zhaslo, byli jsme bez proudu a bez světla. A jak v té chvíli byla tma, viděli jsme skrz průzory kabiny, jak se nahoře blýská. Tak nám došlo, že se něco děje.“

Laik si nejspíš řekne: „No a co, tak se pokus ukončí a potápěči vyplavou na hladinu.“ Jenže tak jedno­duché to není, protože na hladině číhá smrt.

Aby se lidé vůbec dokázali pod hladinou nadechnout, musí dýchat vzduch pod tlakem okolní vody. Ten je v hloubce 10 metrů (kde se nacházel vstup do obydlí akvanautů ve Slověnickém mlýně) dvakrát větší než na hladině. Pod tlakem se ale v krvi potápěčů rozpouští dusík – a kdyby rychle vystoupili na hladinu, zpěnil by stejně jako sodovka, když otevřete uzávěr láhve. Bublinky by ucpaly krevní řečiště, došlo by k embolii, ochrnutí a smrti. Aby se tomu potápěči vyhnuli, musí být výstup na hladinu (takzvaná dekomprese) pečlivě naplánován a trvat velmi dlouho.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!