Jak vyhlíží covidovou zimní sezonu slavné české středisko?

Jak vyhlíží covidovou zimní sezonu slavné české středisko? Zdroj: Zbyněk Pecák

Jak vyhlíží covidovou zimní sezonu slavné české středisko?
Jak vyhlíží covidovou zimní sezonu slavné české středisko?
Jak vyhlíží covidovou zimní sezonu slavné české středisko?
Jak vyhlíží covidovou zimní sezonu slavné české středisko?
Jak vyhlíží covidovou zimní sezonu slavné české středisko?
17
Fotogalerie

Sezona bez komplikací, nebo zavřené restaurace? Špindlerův Mlýn hledí k zimě s očekáváním i obavami

Pátek 18. prosince. To je kýžené datum, kdy se budou moci v tuzemských horských střediscích roztočit kola lanovek a vleků. Ve Špindlerově Mlýně, pro který se již vžilo označení „český Aspen“, k tomuto datu vzhlížejí s velkými nadějemi i očekáváním místní hoteliéři a provozovatelé restaurací, obchodů či služeb. Moc dobře vědí, že pokud by nejezdily lanovky, jejich byznys by se během zimních měsíců zcvrkl na minimum. Stejným strašákem je pro ně i další šíření covidu, díky kterému by vláda opět mohla utáhnout šrouby a jejich provozovny zavřít.

Počasí je přitom ve Špindlerově Mlýně jako na houpačce. Na přelomu listopadu a prosince zde bylo několik mrazivých dní a ve skiareálech Svatý Petr a Medvědín mohli spustit sněhová děla. Vedle toho napadlo ještě několik centimetrů přírodního sněhu. První prosincovou sobotu však přišel prudký zlom. Teplota přes den vyšplhala až k šesti stupňům, pod zamračeným nebem se proháněl jižní teplý vítr a ze sněhu byla rázem břečka a ulicemi města se řinuly potoky vody.

Ve skiareálech zastavili sněžná děla a čekají, až se teploty „umoudří“. Přitom nedávno zde měli ještě velké plány. Ve Svatém Petru se totiž měl již v sobotu 12. prosince uskutečnit slavnostní skiopening. Ale neuskuteční, vláda totiž dovolí spustit provoz lanovek až o týden později. Ředitel místních skiareálů René Hroneš si však z této změny v programu hlavu nedělá. „Jsme rádi, že se podařilo najít dohodu s vládou na termínu spuštění lanovek. To je pro nás zásadní,“ prohlásil Hroneš.

Ve Svatém Petru během teplé soboty sice rolby stály pod sjezdovkami a ze sněžných děl nevylétla ani jedna umělá vločka, přesto do areálu už dorazily zhruba dvě desítky nadšenců – vesměs dětí - se snowboardy, kteří si na dojezdech červené i černé sjezdovky rozbalily svoje nádobíčko.

Své dveře otevřela i většina hotelů a restaurací a už během prvního víkendu po svém znovuotevření zavítaly desítky hostů. „U nás je momentálně okolo 70 hostů,“ uvedl provozní manažer a zástupce ředitele hotelu Horal Dominik Čížek. V tomto obrovském a moderně zrekonstruovaném hotelu, ze kterého je krásný výhled do údolí a na sjezdovku Stoh na protějším svahu, pochopitelně platí všechna hygienická nařízení včetně omezení kapacity restaurace na polovinu. Čížek neopomene zdůraznit, jak je důležité pro jejich hotel, aby se brzy rozjely lyžařské areály.

Totéž řekne i provozovatel jakéhokoliv jiného hotelu či restaurace ve městě. „Chod skiareálu je pro nás priorita na 1000 procent,“ říká Martin Nejezcheb, který ve Špindlerově Mlýně provozuje například hotel Olympie či Elan Bar Caffé. „Pokud by vláda nedovolila jeho provoz, tak to bude hodně špatné, i když restaurace a hotely zůstanou otevřeny. Přirovnal bych to jako k tomu, když se otevře bazén, ale nenapustí se do něj voda,“ dodává.

Ve Špindlerově Mlýně očekávají, že je letos podrží především česká klientela, která nebude moci jako obvykle jet lyžovat do Itálie či Francie nebo ji odradí karanténa, do níž by museli lyžaři z Alp nastoupit po návratu domů. Hosté si však bookují své pobyty jen pár dní před příjezdem, všude je cítit nejistota. Hoteliéři proto výrazně zmírňují své stornopoplatky. Co však nezmírňují a ani se k tomu nechystají, jsou ceny služeb, ubytování a jídla. Ty vesměs budou všude stejné a majitelé hotelů či restaurací spíš připouštějí, že budou zdražovat.

Velkou reportáž o dění ve Špindlerově Mlýně krátce před zahájením sezony přineseme v příštím vydání Reflexu