Nevstoupíš dvakrát do stejné Bečvy aneb Proč se z valašské řeky systematicky stává stoka

Nevstoupíš dvakrát do stejné Bečvy aneb Proč se z valašské řeky systematicky stává stoka Zdroj: ČTK / Dalibor Glück

Chemici, biochemici a přírodovědci se shodují na tom, že DEZA je jako původce ekologické katastrofy nejpravděpodobnější
Vytrávení Bečvy v úseku od Valašského Meziříčí po Přerov bylo fatální a neomluvitelné.a do stran rozhozené ruce: co naděláme?
Únik neznámé látky do Bečvy (24.11.2020)
Únik neznámé látky do Bečvy (24.11.2020)
Únik neznámé látky do Bečvy (24.11.2020)
9
Fotogalerie

Nevstoupíš dvakrát do stejné Bečvy aneb Proč se z valašské řeky opakovaně stává stoka

Dvacátého září otrávilo řeku Bečvu snad několik desítek kilo kyanidů, možná ale také úplně jiné chemikálie. Oficiálně uhynulo 40 tun ryb, podle rybářů jich ale bylo až dvakrát víc. Viník není znám a zřejmě nebude. Tím spíš, že hlavním podezřelým je DEZA, patřící do holdingu premiéra Babiše. Mimo jiné i proto, že v noci na 20. září v ní podle všeho došlo k havárii.

Jak jsme již psali v předchozích textech na dané téma, mimořádná událost, kterou vedení Dezy tutlalo, mohla mít podle některých spojitost právě s únikem jedovatých látek do řeky, která je pro chemičku klíčová. Existenci havárie nedávno potvrdil i Deník Referendum. Podle něj by vodu neotrávily jenom kyanidy, ale mnohem spíš i takzvané fenoly.

Na konci října vytekl do Bečvy pro změnu nikl. Minulý týden pak do řeky unikla dosud neznámá chemikálie. Kromě toho se do kdysi čisté horské vody vypouští po malých množstvích průběžně kdeco. Místní se malomyslně ptají, co přinese právě začínající prosinec. Z kterého kanálu, jichž je na březích pro tuto část Valašska od nepaměti strategické horské řeky nepočítaně (a teprve teď se mluví o tom, že je třeba je ­nejen spočítat, ale také zjistit, komu patří, odkud vedou a co se do nich vypouští), vyteče další chemikálie, či snad rovnou opět jed? Kromě několika nedávných velkých úniků v čele se zářijovou otravou, jež je zřejmě největší tuzemskou ekologickou katastrofou posledního desetiletí, totiž do Bečvy vtéká odpad průběžně. Jako do ­mnoha našich řek. A nejen biologický.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!