Til Schweiger

Til Schweiger Zdroj: Barefoot Living GmbH

“Hanebný panchart” Til Schweiger: Trump je rasista, ale Biden nás taky nespasí

“Nemám rád dvojí metr. Když v Americe vyrazili do ulic lidi bez roušek a hájili zájmy menšin, nikdo se nad tím nepohoršoval. Když totéž, byť z úplně jiných pohnutek, udělali v létě Němci, najednou to byli popírači covidu a náckové. Proč?”

Úvodní slova patří Tilu Schweigerovi, herci, jehož nezaměnitelnou tvář můžeme znát například z Tarantinových Hanebných panchartů a (dá-li covid), jednou ho snad uvidíme i jako Rožmberka ve filmu o Žižkovi. Na filmovém festivalu v Curychu, jedné z mála kulturních akcí, které se uskutečnily navzdory obtížné situaci, se hojně řešila i politika a k nejhlasitějším mluvčím patřil právě Schweiger.

Hollywoodská hvězda s německými kořeny přijela do Curychu stejně jako Juliette Binoche či režisérka Maiwenn pro výroční cenu, přivezla nicméně i svůj nejnovější film. Drama Bože, ty seš hajzl, které by mělo být v listopadu k vidění i v českých kinech, vypráví příběh rodiče, jenž se musí vyrovnat se smrtelnou nemocí svého dítěte. Čtyřnásobný otec Schweiger na to konto přiznal, že pro něj tento typ partu nebyl snadným úkolem.

“Myšlenky typu, co kdyby se mému dítěti stalo něco strašného, napadají asi každého rodiče, a vůbec kvůli tomu nemusejí hrát ve filmu. I já na to téma mnohokrát přemýšlel a došel jsem k závěru, že by mě taková situace zlomila - že by mi to zlomilo srdce a můj svět by se zhroutil. Filmová role ovšem paradoxně umí situaci ulehčit: v roli nepřemýšlíte nad sebou, přemýšlíte nad postavou,” popsal, co mu probíhalo hlavou, když ho režisér André Erkau do svého snímku obsadil.

Curyšskému publiku také vyprávěl, jak se vyrovnával s karanténou. “Rád se obklopuju lidmi a přesně to za lockdownu možné nebylo, takže jsem trpěl. Někteří kolegové byli šťastní, že mají konečně čas na soukromé věci - uklidit, okopat zahrádku, uvařit. Já bych ale popravdě býval mnohem radši chodil ven a točil.”

V diskuzi s fanoušky nevynechal nakonec ani téma amerických prezidentských voleb. “Trumpa rád nemám, nebudu lhát. Hájí policii, která popravuje bezbranné, zjevně jde o rasistu. Je to dobrý prezident pro Ameriku? Ne. Budou ale naše životy lepší, když ho vystřídá sedmasedmdesátiletý Joe Biden? Nemyslím si.”