Video placeholde
Johny Depp a jeho návštěva filmového festivalu v Curychu
Johny Depp a jeho návštěva filmového festivalu v Curychu
Johny Depp a jeho návštěva filmového festivalu v Curychu
Rumovy denik Johny Depp film predloha Thompson 2011
Rumovy denik Johny Depp film predloha Thompson 2011
14
Fotogalerie

Johny Depp přijel do Evropy podpořit kamaráda pankáče. “V životě jsou věci, které stojí za trochu nepohodlí"

“Drží mě pocit, že mám snad stále ještě co říct,” prohlásil a odpovědí mu byl potlesk sálu narvaného (jindy spíše cynickými) novináři. Johnny Depp, navzdory všem kontroverzím, provázejícím poslední roky jeho osobního života, nadále platí za vyhledávanou hvězdu, což potvrdila i jeho návštěva filmového festivalu v Curychu.

V Hollywoodu momentálně nemá moc kolegů, kteří by se za stávajících podmínek hrnuli do Evropy, notabene “jen” kvůli nízkorozpočtovému dokumentárnímu filmu. Depp na švýcarskou přehlídku dorazil, jen aby tam podpořil film o svém příteli a idolu, frontmanovi skupiny Pogues, Shanu McGowanovi. “Už ani nevím, jak dlouho se známe, ale jsem vděčný za každý rok, který jsem s ním mohl prožít. Je pro mě neuvěřitelnou inspirací, lidsky i umělecky,” složil poklonu hudebníkovi, jehož vpravdě filmový osud zpracovává Crock of Gold, snímek nesmírně působivý, vynalézavý a hravý, byť (vzhledem k McGowanově nekočírovatelné alkoholové závislosti) i značně depresivní.

Hudba předčí hraní

Na tiskovce vyhrazené jen několika světovým médiím (včetně Reflexu) byla přítomna i McGowanova žena Victoria Mary Clarkeová, o níž Depp prohlásil, že je zpěvákovým majákem a záchranou. “Lidi mají Shanea za sebevraha, mnohokrát mu předpovídali smrt. Zatím se pořád drží, a je to především Victoriina zásluha,” řekl na konto spoluproducentky, jež se, stejně jako Depp, ve filmu ocitá i před kamerou.

Po většinu filmu spolu především popíjejí, v závěru se však Depp objeví se s McGowanem na pódiu i jako kytarista na jeho narozeninovém koncertě. “Hudba je po mě nejrychlejší cestou k emoci. Když jsem začínal s herectvím, musel jsem nejdřív zjistit, co hraní vlastně je. U hudby nic zjišťovat nemusíte, vede vás sama a to je na ní to báječné!” říká herec, jenž vlastní hudební klub, který nechal slavnostně otevřít právě McGowenovi. “Tehdy se Shane rozešel s Pogues a všichni ho považovali za odepsaného. Jediný Johnny v něj nepřestal věřit!”

Poklad v kapse

Depp v Curychu rozjímal i o své vlastní kariéře. Na otázku, co ho pohání vpřed v době, která není zrovna příznivá (přes rok trvá soudní proces v němž ho jeho ex-manželka Amber Heardová viní z násilnického chování), odpověděl, že nejspíš pocit, že ještě neřekl vše.

“Mám stále na paměti slova Marlona Branda, který mi byl vzácným přítelem i učitelem. Tvrdil, že každý herec má v kapse jen omezený počet rolí, a neměl by jimi proto příliš plýtvat. Troufám si tvrdit, že já ty svoje z kapsy ještě nevytáhl všechny,” prohlásil s tím, že odmítá s kýmkoli soutěžit a prostě jen drží směr.

“Vlastně je to úplně prosté: neodbočujete, nepředjíždíte, díváte se stále dopředu. Nikdy jsem nebyl soutěživý, i proto se mi tak příčí všechny ceny a žebříčky. Jsem pěšák, který jde, neohlíží se a za cíl má cestu, nikoli výsledek.”