Video placeholde

Miroslav Kalousek: Léta budovaná pověst České republiky je kvůli vládě v troskách

Způsob, jakým premiér Andrej Babiš a Jan Hamáček veřejně oznámili bezprecedentní útok agentů ruských tajných služeb v muničním skladu ve Vrběticích, zničil po léta budovanou zahraničněpolitickou pověst České republiky.

„Nesouhlasím s těmi, kteří tvrdí, že v dané situaci nemá smysl jednat o vyslovení nedůvěře vládě. Naopak, je o jeden vážný důvod více,“ řekl v pravidelném pořadu Reflexu Miroslav Kalousek.

Šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš se v této souvislosti podivil, že vůči Rusku nepostupuje společně Evropská unie, Miroslav Kalousek řekl: „No protože jsme ji o to z české strany nikdo nepožádal!“

„Na druhou stranu je ovšem fakt, že německá kancléřka Angela Merkelová vyjádřila jasné stanovisko německé vlády, že její země bude dále jednat s Kremlem o dostavbě plynovodu Nord Stream 2, protože plyn, který jím bude proudit, není méně kvalitní než ten, který jde do Evropy prostřednictvím Nord Streamu 1,“ řekl Marek Stoniš.

„To je jedna z věcí, která mě na Evropské unii vadí, měla by více koordinovat svou zahraniční politiku a mluvit jednotnějším hlasem,“ dodal Miroslav Kalousek. Ten zároveň poděkoval českým tajným službám, že v kauze útoku na Vrbětice odvedly velice dobrou práci. „Bohužel, na rozdíl od české vlády,“ shodli se oba diskutující.


Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše je pravidelný pořad, ve kterém šéfredaktor Reflexu debatuje s matadorem české polistopadové politiky o všem, co se děje kolem nás. Sledujte a poslouchejte každý týden na webu reflex.cz, redakčním Youtube kanále a všech hlavních podcastových platformách.