Video placeholde

Maxová kriticky o ANO: Vyměnili jsme voliče a Babiš poslouchá Faltýnka. Nejsem zrádce, ale mám červenou linii

Někdy mám slzy v očích, chci pomáhat lidem a dělat dál politiku, ale uvidíme, jakým směrem půjde hnutí ANO, říká europoslankyně Radka Maxová. Je stále loajální a nechce zradit, zároveň je ale velmi kritická. Vadí jí třeba, že se stále neposunuje dál zákon o manželství homosexuálních párů, z čehož viní předsedu poslanců Faltýnka, a připouští, že vláda je někdy populistická. Zároveň má jasně nastavenou červenou linii.

Spolupráce s SPD by mě donutila uvažovat o tom, jestli má smysl setrvat v hnutí ANO, říká Maxová. Přímá podpora od KSČM by pro ni byla taky nepřijatelná, i když připouští, že rozdíl mezi ní a současnou situací není velký. Vadí jí taky homofobní a protiunijní výroky Václava Klause mladšího, takže případná spolupráce s Trikolórou by mohla být taky problém. Nepřijatelná pro ni přitom jsou i slova exprimátora Brna Vokřála z ANO o menšinách.

Byla bych hodně smutná a sražená na zem, kdyby to neprošlo ani do výboru, říká o zákonu o manželství homosexuálních párů europoslankyně a kritizuje práci šéfa poslanců Faltýnka. Je to jedna z jejích priorit, za kterou se teď prý postavil i premiér Babiš. Hlasy na jeho podporu ale příliš slyšet nejsou, podle Maxové jde přitom o základní narovnání práv, které tradiční rodinu neohrozí.

Nebojím se mluvit s lidmi v regionech, tvrdí Maxová a vymezuje se proti hodnocení práce poslanců. Teď má přednost loajalita a Andrej Babiš poslouchá Jaroslava Faltýnka, který ho ohromuje procenty. Mrzí ji prý taky, že se hnutí ANO úplně změnila voličská základna, a připouští, že to je kvůli politice vlády, která je někdy i populistická. Zapomínáme na mladé lidi, dodává.

Jakou politickou budoucnost má po této kritice Radka Maxová v hnutí ANO? Co je podle ní zásadní problém v sociálních službách a proč se s ním nic nedělá? Hrozí kolaps sociální péče? A jak se dívá na možné sbližování Trikolóry a hnutí ANO?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>