Video placeholde

Fenič: Spletl jsem se v Češích, vzdělaný národ by Zemana nezvolil. Z Česka radši utíkám, Bohdalovou neodsuzuji

Čechy jsem si idealizoval, ale sami mi změnili názor. To říká režisér a producent Fero Fenič, který se teď o Česko bojí. Vzdělaný národ by si podle něj nezvolili počůrávajícího se staříka, který je nedůstojným symbolem a ve srovnání s Václavem Havlem neobstojí. Fenič stál za peticí, která požadovala pojmenování pražského letiště. Setkal se ale s útoky, a i kvůli nim si zařídil zázemí v jiné zemi, kam utíká. Je totiž příliš citlivý a to, co se v Česku děje, na něj dopadá.

Fenič sleduje posouvání Česka. Lidé si podle něj neváží svobody a nerespektují lidský život. Stránky s peticí za přejmenování letiště musel zrušit, lidé mu totiž začali psát a požadovat odstranění svého podpisu. Začali se prý prostě bát. Fenič říká, že je klidně možné, že se letiště bude přejmenovávat zpět. To pro něj bude signál, že už tu žít nesmí. Havel přitom prý byl pro Česko osobností naprosto zásadní, i když měl chyby.

Fenič už před lety na vlastní kůži zažil, jak je společnost rozdělená. I proto začal uvažovat o odchodu z Česka. A to se taky stalo, i když ne defitivně. Do zahraničí se odchází jakoby nadechnout. Všechny politické strany jsou podle Feniče populistické a chybí jim ideje. I ty, které se si Havla váží, se k němu radši hlásí jen vlažně.

Prezident Zeman je podle Fero Feniče nedůstojným symbolem pro Česko. To mu vadí ještě víc, než třeba stíhání Andreje Babiše. Havel byl prý na rozdíl od Zemana vizionář. Oba Havlovi následovníci podle Feniče nemůžou ve srovnání s ním nikdy obstát a v historii zapadnou. Bude údajně krutě spravedlivá. Teď ale páchají spoušť.

Proč bylo rozdělení Československa podvod? Vadí Fero Feničo to, že tvář jeho festivalu Jiřina Bohdalová podporuje Miloše Zemana? Proč je podle něj Evropa unavená a přestárlá a jak se to projevuje? A nebylo by právě teď dobře, aby se vrátila Česká soda?