Zdeněk Pohlreich: Alkohol a kokain v gastru? Je to horší než kdykoliv předtím. Já měl za život tak dva špeky
Tvrdý byznys, tvrdé prostředí. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich v Prostoru X otevřeně říká, že závislosti v gastronomii nejen přetrvávají, ale jsou silnější než kdy dřív. Sám se jim vyhnul, svým zaměstnancům je striktně zakázal. Popsal také, co jsou hlavní problémy českého gastra i proč je v nové sérii Ano, šéfe! mírnější.
Na připomenutí své starší věty „Celá špičková gastronomie je prolitá alkoholem a posypaná kokainem“ Pohlreich reagoval bez obalu: „Myslím si, že je to horší než kdykoliv předtím.“ Zároveň zdůraznil, že problém není omezený jen na Česko: „Nejedná se jenom o Českou republiku, je to globální téma.“
K osobním zkušenostem s návykovými látkami se vyjádřil stručně: „Myslíte u sebe? Já jsem si dal za svůj život tak dva špeky.“ Dodal také, že alkohol pije jen střídmě: „Nemyslím si, že jsem výjimečný alkoholik. Ne, že bych byl abstinent, ale rozhodně jsem svoje problémy jako alkoholem neřešil.“
Ve svých podnicích nastavil jasná pravidla. „Snažíme se samozřejmě netolerovat pití, ani drogy u našich zaměstnanců. A snažíme se být co nejčistší v tomhle ohledu a doufám, že se nám to daří,“ uvedl.
Podle něj hraje velkou roli prostředí samotné profese. „Je to práce, kde jsme jako pod tlakem,“ připomněl. A i když zdůraznil, že existují výjimky, problém vidí jako přetrvávající. Za tři největší problémy českého gastronomie považuje nedostatek lidí, ceny energií a nejasnou legislativu. „V tuhle chvíli si jednoznačně myslím, že je to nedostatek personálu,“ řekl. Druhou největší překážkou jsou podle něj „ceny energií“ a třetí „velice vágní a nepropracovaná legislativa“. Dodal, že obor by potřeboval větší respekt: „Bylo by fajn, kdyby to gastro bylo víc emancipovaný… nedívali jsme se na partu hospodských šizůňků, ale na podnikatele, kteří si vybrali tuhletu nelehkou práci.“
Půjde nakonec volit? Jak popisuje vlastní zkušenosti se stresem v byznysu a co rozhodne o budoucnosti pořadu Ano, šéfe? To vše a mnohem víc se dozvíte při sledování celého záznamu Prostoru X se Zdeňkem Pohlreichem.















