Video placeholde

Rakušan: Šíření nepravd je trestné, lidi si to musí uvědomit. Spojení boj s dezinformacemi je vyčpělé

V uplynulých 30 letech dělal stát pro Romy minimum, není proto divu, že jejich nespokojenost sílí. „Paradoxem je, že se teď Romové dostávají do spárů narativů, které byly dlouhodobě proti nim, to znamená, že s nimi manipulují skupinky nejrůznějších extremistů, kteří je do té doby považovaly za největší nebezpečí téhle společnosti,“ upozorňuje ministr vnitra Vít Rakušan, podle kterého je třeba pokusit se dát nejpočetnější menšině v Česku nějakou životní perspektivu a zároveň jí vyslat jasný vzkaz, že šíření absolutních nepravd o tom, jak někdo unáší děti, anebo vyzývá k násilí, je trestný čin. Stejně tak považuje za důležité, aby bylo zřejmé, že policie nenechá nikomu ubližovat, je ale nutné nechat jednat ji a následně soudy, ne brát spravedlnost do vlastních rukou.

Násilí včetně toho, ke kterému dochází v online prostoru, je nelegitimní za všech okolností, má jasno ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan s tím, že ne všem je tento fakt známý. „Lidé jako by si nebyli vědomi toho, a s tím souvisí edukace jak obětí, tak pachatelů, že tyhle činy jsou postižitelné podle současné legislativy, a to je i to, jak my k tomu teď přistupujeme s policií. Ukazujeme, že tyhle činy mohou být postiženy, dáváme tomu nějakou reklamu, pokud se podíváme na policejní Twitter, tak tam kromě běžných událostí se o tomhle informuje neustále,“ popisuje prostředky, jakými chce zjitřené emoce mírnit a posilovat rezistenci vůči nepravdám. Odvolávat se na platnou legislativu a podporovat mediální gramotnost považuje za prospěšnější než vyhlašovat „boj dezinformacím“. Už samotné spojení pokládá za vyčpělé a prázdné, navíc u části populace konotuje agresi, cenzuru a upírání práva na názor, na čemž nechce participovat.

Koncept odolné společnosti už představil i prezidentu Pavlovi a tomu se líbil. Zapojit do něj chce i představitele jednotlivých obcí. „Chceme udělat seminář s vládní zmocněnkyní pro romské otázky Starostové starostům, kde se budou ukazovat příklady dobré praxe, kde to funguje,“ plánuje a jako příklad uvádí Vimperk, kde si vedení města vytipovalo lidi z romské komunity, které zaměstnali, ať už jako preventisty kriminality nebo v sociálním poradenství, a během 13 let eliminovali většinu předsudků i problémů. „Jako ministr bych to asi vyslovit neměl, ale je to pravda. Lokální úroveň na základě příkladů dobré praxe a cílených adaptačních programů, které vláda může koordinovat vládní zmocněnkyní, je mnohokrát mnohem účinnější než nějaké sociální inženýrství vycházející odněkud seshora,“ přiznává. Ukázat, že problémy lidí skutečně řeší, ale musí podle Rakušana i vláda, byť by to krátkodobě mohlo vypadat, že přistupuje k nepopulárním krokům. Vysvětlovat se jí to nedaří ideálně, ale zlepšuje se v tom. „Základy strategické komunikace nejsou jenom nějaké kampaně, ale to, že ministerstva sdílejí ty nejdůležitější věci, že politici se učí říkat ty nejdůležitější věci opakovaně, že k tomu máme nějaké výměny informací mezi rezorty, že ty rezorty se učí přicházet s novým stylem komunikace, který se podle mě začíná ukazovat jako docela efektivní,“ nezastírá, že je kam se posouvat.

Represivní aparát chce uplatnit i na takzvané legitimní věřitele ČR, pokud se budou svým popíráním existence státu dopouštět protiprávního jednání. „Pokud člověk o sobě tvrdí: Já jsem Čechoslovák, já jsem nesouhlasil s rozpadem Československa a jsem občanem Československé federativní republiky, tak bych ho nejdřív vyzkoušel, ať mi řekne, jaká je nejvyšší hora Slovenska a tři slovenské spisovatele. Každopádně pokud tohle o sobě jenom tvrdí, tak ať to tvrdí. Pokud ale odmítá platit, pokud se odmítá řídit zákony téhle země, tak na něj budou padat veškeré represivní věci, které z toho vycházejí,“ dodává nekompromisně.

Kolik u nás aktuálně žije Ukrajinců a co s nimi bude dál? Jsou obavy opozice z narůstající kriminality na místě? Co vytýká médiím veřejné služby? A proč tweetoval, že se ČR chystá zařadit zetě ruského zbrojaře Obnosova na sankční seznam, když ho tím mohl varovat? Na tyto a další otázky odpovídal ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Rozhovory Prostoru X můžete sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>