Video placeholde

Hrdinové, nebo vrazi? Mašínové byli kluci, kteří chtěli zpátky, co jim režim vzal. Možná byli obojí, říká Oskar Hes

Přestože nedávno oslavil 24. narozeniny, na kontě má Oskar Hes už slušnou řádku filmů i seriálů. Hned v několika z nich je přitom aktérem doby, kterou nikdy nezažil. Sám neví, proč ho režiséři do takových rolí obsazují, jeho maminka si to ale vysvětluje tím, že má „dobový ksicht“. Ten jen v uplynulém roce propůjčil převaděči Josefu Hasilovi v minisérii Král Šumavy: Fantom temného kraje, odbojáři Josefu Mašínovi v dramatu Bratři a zaujal s ním i zahraniční produkci. Zahrál si v připravovaném americkém snímku, o kterém zatím nemůže mluvit. V rozhovoru aspoň naznačil, že jde o člena židovské rodiny, která byla deportována do Terezína a následně do Osvětimi, odkud se jí jako zázrakem podaří utéct.

Divácký úspěch zaznamenal Král Šumavy už na přelomu 50. a 60. let, kdy mu svou návštěvností konkurovala pouze westernová parodie Limonádový Joe aneb Koňská opera. V brilantní režii Karla Kachyni jde nicméně o ideologické drama poplatné režimu, nikoli faktům. Z těch, která bylo zpětně možné dohledat, vyšel ve stejnojmenné minisérií s podtitulem Fantom temného kraje režisér David Ondříček. Vypráví tak úplně jiný příběh, ale neméně poutavý. První tři epizody se staly hitem letošních Vánoc na platformě Voyo, pro kterou byly natočeny. „Naše minisérie příběh narovnává a pohraničníky staví do role hrdinů, na stranu těch správných. Jako Josef Hasil pomáhám lidem na svobodu, takže tam je ta psychologie obráceně,“ prozrazuje Oskar Hes, představitel legendárního převaděče, který pomohl za čáru desítkám lidí. S Ondříčkem se herec na place nepotkal poprvé, účinkoval už v jeho filmech Dukla 61 a Zátopek a spolupracovalo se mu s ním „jedním slovem skvěle“.

Přísně střežené hranice socialistické republiky překračuje Hes i ve svém dalším snímku Bratři, jehož premiéra je plánovaná na 26. října 2023, 70 let od útěku Ctirada a Josefa Mašínových do Západního Berlína. A právě mladšího ze sourozenců, jejichž činy dodnes jitří emoce, si herec zahrál. „Byli to prostě kluci, mladí, nabití, motivovaní, odhodlaní, plní energie, vášně a odvahy, kteří si řekli, že něco zvládnou, a zvládli to,“ nechce Hes moralizovat nad tím, jestli byli vrazi, nebo hrdinové. Možná byli tak trochu obojí. „Nejsme pod tím tlakem, pod kterým byli oni. Třeba já za sebou nemám takovou historii, jako mají oni, jejich otec byl největší odbojář proti nacistům, takže se narodili do doby a do situace, kdy neměli moc na výběr. Opravdu těžko soudit. Celý život byli v nějakém boji, zahnaní do kouta a režim jim vzal vlastně všechno. A tak si to chtěli vzít zpátky, což na jednu stranu chápu. Jsou tam ale samozřejmě kontroverzní činy, které proběhly, o tom žádná,“ dodává.

Být součástí filmové adaptace života bratří Mašínů vnímal od začátku jako výzvu. „Nebyl den, kdybychom si řekli: ‚Jo, to byla pohoda.‘ Tomáš to tak i chtěl, abychom byli vyčerpaní fyzicky, aby to šlo na nás vidět, abychom neměli ten komfort. Když už jsme běhali, abychom opravdu běhali dlouho, aby nám byla zima, abychom trošku trpěli, jako ti kluci trpěli. A myslím, že se to povedlo,“ rekapituluje další ze svých hereckých zkušeností a je přesvědčen, že celý štáb pod vedením režiséra Tomáše Mašína může být na výsledek pyšný. Bratři mají podle něj dokonce potenciál stát se filmovou událostí roku. Věří, že k autenticitě jeho výkonu přispěje i jeho osobní setkání s 91letých Josefem Mašínem, s nímž měl nejen možnost se bavit, ale také si projít místa, která se před lety stala skutečným dějištěm jednotlivých událostí. „On je opravdu žijící legenda, z něho jde ta doba cítit. Když s ním jenom jdete po lese a on vám vypráví, jak se ty věci děly, a u toho se třeba dojímá, tak to na vás zkrátka působí – i ta doba i on. Prostě je to frajer,“ říká Hes.

Kdy se bude natáčet pokračování Krále Šumavy? Jak probíhalo setkání s Josefem Mašínem? Jak se dostal k natáčení amerického filmu a v čem pro něj bylo nové? Kdy se poprvé objevil na televizní obrazovce? Na základě čeho si vybírá role? A co ho v nejbližší době čeká? Na tyto a další otázky odpovídal herec Oskar Hes.

Rozhovory Prostoru X můžete nově sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>