Video placeholde

Chybí tu bohyně jídla, gastronomie je pánský svět, říká vítězka Masterchef Besky. Odhalovat se na sítích odmítá

Že je svět gastronomie boj, poznala Veronika Beskydiarová známější jako Besky už během soutěže MarsteChef Česko. Nejenže neměla zkušenost s profesionálním provozem, ale doma ani moc nevařila, občas upekla. Když pak coby vítězka páté řady reality show nastoupila na stáž do kuchyně michelinského Fieldu, přišel šok. „Když to člověk nevyzkouší, říká si: Kuchaři, vždyť mají recepty, pohoda. Ale tam je strašný psychický tlak,“ přiznává s tím, že představa vlastní restaurace je jí teď ještě vzdálenější. Bez dostatečné praxe, a to i manažerské, považuje za nezodpovědné se do převážně mužského byznysu vrhat. „Kariéra v gastrosvětě je velmi těžká, takže zatím odsouvám rodinné záležitosti a snažím se dokázat něco podobné v tom mediálním světě,“ říká.

Žena coby hospodyňka, vysoká gastronomie jako doména mužů a vaření představující náročný proces přípravy pokrmů z těžko dostupných surovin? V myslích mnohých stále přetrvávající stereotypy, do kterých Veronika Beskydiarová, které nikdo neřekne jinak než Besky, nezapadá ani v nejmenším. Ani nemůže. Ze své podstaty je kreativní a ohnivá, a to se odráží nejen v jejím přístupu k životu, ale i k jídlu. Přesvědčit se o tom mohli diváci reality show MasterChef Česko, v jejíž páté řadě soutěžila a zvítězila, nezapře to ale ani ve své nové kuchařce Vaříme nebesky. „Taková Nigella Lawson, to je prostě bohyně jídla, a to je, co tu chybí. Ukázat: Pojďme se dobře najíst. A pojďme si to užít v rámci té ženskosti,“ odkazuje na britskou novinářku a kuchařku, která prodala po celém světě přes osm milionů výtisků svých knih a účinkovala v několika cooking show.

Mít svůj vlastní pořad je i snem Besky. A byla jím i vlastní restaurace, ale po měsíční stáži v michelinské restauraci Field se ho vzdala. Aspoň prozatím. Jakkoli ví, jaké to je sáhnout si na dno fyzických sil a že překonat se, je především otázka vůle a psychiky, protože se účastní závodů Spartan Race, v profesionálním kuchyni zažila nikdy nekončící dřinu. Právě potřebu enormního nasazení a časovou náročnost profese přičítá disproporci, která mezi ženami a muži ve vysoké gastronomii panuje. Ráda by ji proto narušila aspoň na obrazovkách, což se jí začíná dařit. Od půlky října je totiž k vidění ve víkendové Snídani televize Nova.

Kromě tradičních médií se se svými pokrmy prezentuje i na sociálních sítí. Jejich správě se dokonce před časem věnovala, je vystudovanou inženýrkou ekonomie a marketing byl jejím každodenním chlebem. Navzdory všemu, co se naučila, ale považuje za nejdůležitější zůstat v online i offline životě bezprostřední. I za cenu toho, že jí to občas šokuje. „Nejsem za takové extrémní odhalování, nemyslím si, že to ke mně patří, ale přidala jsem fotku, když jsem byla na dovolené v moři, a to vybuchlo. „Já se tu trápím s dortem tři dni a všichni: ‚OK, hezký dort‘. A tam já prostě v moři a najednou reakce: ‚Bože, Venuše přišla!‘ Vůbec! Nechápu to, ale taková je tahle doba,“ dodává pobaveně s tím, že snímkem v plavkách svůj instagramový účet jen okořenila, své soukromí si ale jinak hlídá. Vyjadřovat se ke svému partnerskému životu a rozvodu, který by byl pro její sledující dozajista atraktivním tématem, nechce. Aspoň ne teď, když je vše ještě bolavé.

Vnímá jako handicap, že nemá gastronomické vzdělání? Co si zažila v michelinské restauraci Field? Jaký má vztah ke kryptoměnám? Může se naučit vařit a péct každý? Nebo proč je její kuchařka nebeská a jaké recepty do ní zařadila? Na tyto a další otázky odpovídala Veronika Beskydiarová alias Besky, vítězka soutěže MasterChef. Pocit vítězství můžete dát okusit i tvůrcům Prostoru X. Stačí, když je podpoříte v anketě Křišťálová Lupa a dáte jim svůj hlas v kategorii Online video – zde. Děkujeme!