Video placeholde

James Cole: Česko je konopím prorostlé, mafie ale řídí většinu trhu, za peníze z marihuany financuje zločin

Zatímco prezident USA Joe Biden před pár dny oznámil, že omilostní tisíce Američanů odsouzených za držení nebo užívání marihuany, českým pěstitelům byliny cannabis sativa stále hrozí drakonické tresty. „V momentě, kdy člověk pěstuje pět kytek, tak je v režimu přestupku. Když jednu z těch kytek ustřihne, tak spadá do paragrafu výroby a šíření toxikomanie, což už je trestný čin,“ upozorňuje rapper James Cole s tím, že současné znění zákona je paskvil, který nejenže nereflektuje konopnou realitu Česka, ale paradoxně je větší společenskou hrozbou než dekriminalizace konopí, po níž coby spoluautor Charty 420 volá. Legální nabídka sušiny by snížila jak poptávku na černém trhu, tak zkvalitnila samotnou produkci.

Současná legislativa neodráží, že česká společnost je konopím prorostlá, a je živnou půdou pro bujení trestné činnosti. Na jedné straně postihuje neadekvátně vysokými sazbami jednotlivce, kteří pro svou vlastní potřebu sklidí o pár plodin víc, na druhé je krátká na organizované zločince. „Když to prodává mafie, tak ty zisky jdou na nákup zbraní, na obchod s masem, nezůstávají v ekonomice, naopak. Ty peníze prostě vedou k tomu, že financují další a další zločin, který je daleko závažnější,“ popisuje rapper James Cole celospolečenské riziko, které s sebou prohibice přináší.

Navíc stejně jako u nelegální distribuce alkoholu představuje nekontrolované šíření konopí zvýšené nebezpečí i pro samotné spotřebitele, protože nevědí, co kupují. „Regulovaný trh umožní výrobcům zlepšovat kvalitu svojí produkce, protože se nemusí bát žádných represí. Tím pádem se může do obchodů dostávat velice kvalitní zboží, které se bude testovat na patogeny, u kterého bude znám obsah látek, způsob, jakým bylo pěstováno, a veškeré složení a zákazník bude mít na výběr. Nepůjde k nějakému pánovi, který si rozhrne bundu: ‚A tohle mám‘. Většina lidí, když si jde koupit marihuanu, tak kupuje to, co je, od někoho, kdo jim to dá. Neví, odkud to je, co v tom je, takže pro zákazníka by ta situace byla transparentní stejně tak, jako když si jde koupit pivo,“ říká spoluautor Charty 420, pod kterou je podepsán s režisérem a marketérem Jakubem Hussarem. Že by se jednalo o marketingovou kampaň „Huliči huličům“ odmítá. „To nejdůležitější, o co nám jde, je zvednout to téma, ukázat ho a zaplnit jím média a vyvolat kolem něj racionální, pragmatickou diskuzi,“ vysvětluje záměr, se kterým text sepsali.

Zavádějících tvrzení je podle něj veřejný prostor plný. Patří mezi ně i to, že marihuana je prvním krokem na cestě k tvrdým drogám. „Četl jsem spoustu studií, jejichž závěry tohle vyvrací a ukazují, že v momentě, kdy je trh regulovaný a kdy je nějakým způsobem transparentní, tak se represivním složkám uvolní ruce a daleko víc se potom dá investovat času, energie a peněz do prevence a osvěty, kdy člověk lidi přestane strašit a začne je spíš vzdělávat,“ reaguje. Za neadekvátní považuje přístup ke konopí i z hlediska jeho škodlivosti. Na boj s alkoholem totiž Česko ročně vynaloží částku srovnatelnou za stejné období s výdaji na armádu. „Co se týče dopadů na společnost, ať už je to kriminální činnost, ať už jsou to prostředky vynaložené na boj s ním, ať už jsou to veškeré problémy, které vyvolává, tak je daleko horší,“ má jasno.

Jaké mafie v Česku nelegálně působí a kde hledají své odběratele? Co říká na návrh národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila? Jak se staví k legalizaci marihuany? Kolik mladých lidí s ní má zkušenost? Nebo proč je načase začít jednat? Na tyto a další otázky odpovídal rapper James Cole.

Správný okamžik je i pro legitimizaci Prostoru X jako originálního českého videopořadu, a to prostřednictvím ankety Křišťálová Lupa. V kategorii Online video pro něj hlasujte zde. Děkujeme!