Video placeholde

Kuba: Teď jde o budoucnost země, vláda musí mluvit s lidmi, kteří ji nevolili. Mluvit o svetrech je chyba

Žijeme v době, kdy největší riziko nepředstavuje ztráta energetické bezpečnosti, ale svobody. „V roce 38 bylo taky Německo zemí, kde nežili všichni fašisti, a za dva roky bylo ovládnuto tímhle hnutím,“ varuje hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba s tím, že záleží na politicích, jak se jim podaří společnost složitým obdobím provést. Za nešťastné považuje shazovat diskuze o cenách energií tím, kolik má doma kdo svetrů na zimu. Je potřeba jasně říkat, co se bude dít, a každý šéf rezortu za to musí nést odpovědnost. „Osobně jsem přesvědčen, že některé podklady z ministerstva průmyslu a obchodu měly být připraveny dřív,“ kritizuje ministra Síkelu. Coby předseda Asociace krajů musel na liknavý přístup reagovat, ambici ovlivňovat složení vlády ale nemá.

„Jsem přesvědčen, že je někdy účelnější problém otevřít na veřejnosti, říci to, protože, pokud se opravdu budeme vzájemně jenom utěšovat, že je to dobré a že jediné, co musíme, je neříct nikdo nic proti nikomu, tak nás to stejně za pár měsíců doběhne. Já stojím o to, aby tahle vláda fungovala, aby ji vedl Petr Fiala, ale aby to byla vláda, která provede zemi tímhle obdobím,“ říká šéf Asociace krajů a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba. Nezastírá přitom ani skutečnost, že jde o obrovskou výzvu, protože síla národa se v kritických chvílích pozná podle síly jeho nejslabšího článku. S vědomím toho musí členové vlády a jejich komunikační týmy postupovat, přizpůsobit tomu svou rétoriku a nenechat ty nejzranitelnější, kteří zároveň často nepatří k voličům úřadující koalice, aby se cítili opuštění.

On sám se k Jihočechům snaží mluvit co nejvíc, aniž by rozlišoval, kdo je jeho příznivcem. „Chci, aby Jihočeský kraj prošel tímhle tím co nejlépe, co nejklidněji a jsem si vědom, že to musíme zvládnout nějak jako celek,“ má jasno. V praxi to znamená, že se zasazuje o to, aby vláda připravila programy se zastropovanými cenami energie. Jejich výši zatím nezná a nechce o ní spekulovat. V den rozhovoru, tj. v pátek 9. září ho nicméně premiér ujistil, že si všechny kraje a obce budou moct do konce letošního roku nakoupit energii na ten příští za předem stanovené částky a lidé se tak nemusí bát, že jejich účty mnohonásobně porostou.

Kromě aktuálních řešení hledá i ta dlouhodobá a budoucnost vidí v jaderné energetice, konkrétně v malých modulárních reaktorech o velikosti fotbalových hřišť, které vznikají ve spolupráci s jednotlivými municipalitami, jimž dodávky elektřiny zajišťují. „Jako Jihočeský kraj jsme v tom velmi aktivní, a to ze dvou důvodů: máme Temelín, máme řadu inženýrů, kteří jsou v tom velmi kovaní, a máme jedinou lokalitu, pro kterou je zatím small modular reactor v České republice schválený, takže už půl, nebo tři čtvrtě roku komunikuji s firmami, které se tomu věnují,“ přibližuje svou další agendu, v rámci níž inicioval založení společnosti Jihočeský jaderný nukleární park. Ta by měla v následující dekádě udávat evropský trend. „Tohle je podle mého úplně reálné a budu dělat všechno pro to, aby jižní Čechy byly první evropský region, kde malý modulární reaktor vyroste,“ dodává Kuba.

Jaký je aktuálně jeho vztah s premiérem Fialou? V čem spočívají jeho dohody s hnutím ANO? Co se podle něj stane, pokud vládní koalice neuspěje? Jak je potřeba přehodnotit dosavadní přístup k energetice? A jak si dnes stojí Temelín? Na tyto a další otázky odpovídal Martin Kuba, předseda Asociace krajů a hejtman Jihočeského kraje.