Prostor X: Dan Bárta, Josef Maršálek

Prostor X: Dan Bárta, Josef Maršálek Zdroj: Archív

Bárta o letech na drogách. Maršálek o matčině alkoholismu. Sledujte nejzajímavější zpovědi osobností

Už čtyři roky Reflex přináší Prostor X. A když už je to výročí, nabídneme vám tento týden to nejzajímavější z uplynulých čtyř let ve výběru Čestmíra Strakatého. Pěkně roztříděné do pěti témat: politici, covidová pandemie, válka na Ukrajině, kultura a zpovědi osobností. Mimochodem první Prostor X byl s Michaelem Žantovským vyšel 3. září 2018.

Pokračování 2 / 6

Dan Bárta: Poslední rok na pervitinu byl hnus, troska je z člověka rychle. Počítám s horším scénářem epidemie

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Danem Bártou • Prostor X

23. listopadu 2020

Zpěvák a vystudovaný ekolog Dan Bárta říká, že přechod do online přenosu dává kultuře nové možnosti a je svým způsobem dobře, že to přišlo. Koncertování mu ale v době covidu chybělo. V osobním rozhovoru popisuje své úplné začátky, 4 roky na drogách i pohled na dnešní Česko. A vzpomíná na svůj 17. listopad 1989.

Jak lehce se z člověka kvůli drogám stane „závislá troska“? Jak Dan Bárta přemýšlí o zpěvu a hudbě obecně? Čím to všechno pro něj je? Proč byl covid před volbami pro politiky jako hračka? A co vlastně dělal 17. listopadu 1989?

Pokračování 3 / 6

Teri Hodanová: Drogy jsem poprvé měla v patnácti, byl to pro mě útěk. Nejbližší mě nevnímali a nepomohli

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Terezou Hodanovou • Videohub

28. června 2022

Být influencerem nebo influencerkou je dnes pro řadu dětí vysněným povoláním. Tereza Hodanová se jí stala v roce 2013 a pro spolužáky byla terčem posměchu. Nevypadalo to, že by se z natáčení videí v dětském pokojíčku mohl stát lukrativní byznys. Až do chvíle, než se o dva roky později uskutečnil první český Utubering. Tehdy patnáctiletá youtuberka pochopila, že se coby Teri Blitzen stala pro své vrstevníky fenoménem. V době největší slávy měla její videa miliony zhlédnutí. Ona se přitom v důsledku enormního tlaku propadala do depresivních stavů, přemýšlela o sebevraždě a únik hledala v drogách.

Jakou roli sehrál v jejím dosavadním životě otec? Jak blízko má svět náctiletých influencerů k drogám a které ona sama vyzkoušela? Jak její youtuberská kariéra ovlivnila partnerské vztahy? Co ji přimělo skoncovat s Teri Blitzen? Nejen to prozradila Tereza Hodanová, dříve youtuberka, dnes marketérka a studentka psychologie.

Pokračování 4 / 6

Baviče jste ze mě udělali vy! Michal Suchánek o trapném humoru, věšení se, zloprckovi i prachách z Instagramu

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Michalem Suchánkem • Videohub

28. března 2022

Bavič, komik? „To jste ze mě udělali vy,“ kontruje v nadsázce Michal Suchánek a o něco vážněji dodává, že nikdo netuší, co je zač. Stále častěji vypadává i ze škatulky herce, protože jak v rozhovoru pro Prostor X přiznává, každý večer se do něčeho oblékat a říkat stejné věty ho naplňovalo čím dál míň. Role, které ztvárňuje, pro něj musí být uvěřitelné, a tak nejradši hraje ty, které si sám napíše. Zvažuje přitom každé slovo, protože do nich kromě autentičnosti vkládá i svůj rukopis. A v případě nového seriálu Národní házená, jehož je scenáristou a spolurežisérem, i některé své povahové rysy. 

Kterými paradoxy se baví ve svém osobním životě coby kluk ze Sobotky? Jaká jsou specifika národní házené a kde v nich lze najít paralelu s českou náturou? Co má společného se seriálovým házenkářem Horstem Janatkou? A na čem ztroskotávají jeho instagramové spolupráce? I o tom mluví Michal Suchánek.

Pokračování 5 / 6

Maršálek: Svému snu jsem hodně obětoval, neviděl jsem umírat rodiče. Alkoholismus mámy teď chápu

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Josefem Maršálkem • Videohub

11. května 2022

Cukrářem chtěl být Josef Maršálek odmala. Jít si za svým snem se rozhodl ve dvaceti, když pochopil, že coby venkovský učitel na základní umělecké škole sice naplní očekávání, ale jeho osobnost tam zemře. A tak za sebou nechal nechápající rodiče i plačící sestru a odjel hledat práci do povodněmi zaplavené Prahy, kde na něj při 9% nezaměstnanosti a bez výučního listu nikdo s otevřenou náručí nečekal.

Jak se vyrovnával s matčiným alkoholismem a jak ovlivnil jeho vztah k pití? Co je pozitivního na zdražování potravin? Kdy se vyoutoval a jak na jeho homosexualitu reagovalo okolí v zemích, kde působil? To vše prozradil v Prostoru X Josef Maršálek, cukrář a porotce soutěže Peče celá země.

Pokračování 6 / 6

Polibek dvou mužů je pro mě normální, jsem sexuálně fluidní. NobodyListen o fotce s Jordanem Hajem i úspěchu

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Jakubem Strachem • Videohub

18. července 2022

Na začátku byl nevinný nápad napodobit na filmovém festivalu scény z oceňovaných snímků. Ta z dramatu Drive, v níž hlavní hrdina ve výtahu dlouze políbí svou sousedku, přitom zahrála na city diváků stejně jako její originál. „Jen“ v českém pojetí přišla místo vlny rozechvění tsunami pohoršení. Před kamerou se totiž políbili hudebníci Jordan Haj a Jakub Strach. „Byl z toho spíš zbytečný poprask a pro mě hrozně nepříjemný zážitek než to, s čím jsem do toho šel,“ přizvává druhý jmenovaný, známý jako NobodyListen. Jeho motivací nebylo vyvolat senzaci, ale vyslat rappové komunitě plné machistických stereotypů jasný vzkaz, že milovat se můžou i dva muži.

Jaký má vztah k drogám? Jak se coby pořadatel staví k bezpečnosti na svých proslulých Addict parties? Proč je pro něj uvedení jeho hudby v Národním divadle dojemné? A jak se stalo, že měl na krku nejdražší šperk na světě? Nejen na to odpovídal Jakub Strach alias DJ a producent NobodyListen v Prostoru X.